Αποψεις

Υγειονομική κρίση: Ένα χρόνο και πολλά λάθη μετά..

H "θλιβερή" επέτειος της έναρξης της υγειονομικής κρίσης, βρίσκει τη χώρα στο "βαθύ κόκκινο"..

Ακόμα και οι περιοχές που δεν υφίστανται μέτρα "αποκλεισμού", βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω των οικονομικών και άλλων συνεπειών του.."γύψου", ο οποίος, αυτή τη φορά, έχει σκοπό την διαφύλαξη της ζωής όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων.

Άραγε, "αντίφαση", "εμπαιγμός" ή.."τραγική ειρωνεία"..;

Kαι οι τρεις χαρακτηρισμοί ισχύουν, καθώς η Ελληνική Πολιτεία δεν έκανε, σχεδόν, τίποτε για να προστατεύσει, με ουσιαστικό τρόπο, τη δημόσια Υγεία. Το μόνο που, πραγματικά, έκανε ήταν να επιβάλλει μια σειρά απαγορεύσεων, ενίοτε παράλογων και χωρίς "καθαρή" επιστημονική αιτιολόγηση, επειδή, αφενός, έτσι έκαναν "όλες οι Δυτικές χώρες" και, αφετέρου, διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για ν' αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Παράλληλα, σε πλείστες όσες περιπτώσεις, η ίδια η Πολιτεία έκανε τα "στραβά μάτια" σε παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους ακόμα και Θεσμών, οι οποίοι νομιμοποίησαν τη μη τήρηση των μέτρων και, επί της ουσίας, "τραυμάτισαν" σοβαρά την όποια αποτελεσματικότητα θα μπορούσαν να έχουν τα μέτρα πρόληψης, αποτροπής και καταστολής.

Αποτέλεσμα: Ένα χρόνο μετά η χώρα μας έχει χιλιάδες θύματα και την οικονομία της στην "εντατική", χωρίς να διαφαίνεται, καν, ακόμα η "έξοδος" από την κρίση. Η τελευταία αυτή έχει σαφώς "συνδυαστεί" με την πρόοδο των εμβολιασμών- συχνά, δε, με "μεσσιανικούς" όρους.

Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αλλά και των Η.Π.Α.-, ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και το πρόσφατο, εξελισσόμενο "φιάσκο" με την προμήθεια των εμβολίων από τις εταιρείες που τα παράγουν, δεν μπορεί να είναι η "πανάκεια" επάνω στην οποία στηρίζει το στρεβλό, αντιφατικό, κουραστικό και μελοδραματικό της αφήγημα η Ελληνική Πολιτεία.

Η Ελλάδα είχε όλες τις προϋποθέσεις για να "περάσει" ηπιότερα την "κρίση", κατάφερε ν' αντιμετωπίσει μ' επιτυχία την "πρώτη φάση" της διασποράς του ιού στην Ευρώπη και μετά.."πανηγύριζε"!

Εν μέσω των "πανηγυρισμών", "ξέχασε" να πάρει μέτρα σοβαρής ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ., μέτρα για τα σχολεία αλλά και την λειτουργία των ΜΜΜ στις πολυπληθείς περιοχές. Η πολιτική μας ηγεσία, επίσης, "ξέχασε" τι σημαίνει "διαφάνεια", "λογοδοσία", "ευθύνη" και "αιδώς".

Το μόνο που φαίνεται να γνωρίζει καλά η παραπάνω ηγεσία είναι η "επικοινωνιακή διαχείριση", ο "εκφοβισμός", η "καταστολή,  η "αντιμετάθεση ευθυνών" και ο "αποπροσανατολισμός". Γι' αυτό και δεν πρόκειται να "βγούμε" από την κρίση, ακόμα κι όταν ξεπεραστεί η υγειονομική.

(στη φωτογραφία, το "τρίτο κύμα του κορωνοϊού" σε σατιρική εκπομπή των Η.Π.Α.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.