Αποψεις

Εμβολιαστείτε να τελειώνουμε!

Η μόνη λύση για να τελειώνουμε επιτέλους μ' αυτό το "βραχνά" της πανδημίας είναι το εμβόλιο

Το ίδιο έχει γίνει πολλές φορές κατά το παρελθόν, σ' ολόκληρο τον κόσμο και, πιθανώς, θα ξαναγίνει. Το είδος μας είναι "υποχρεωμένο" να μοιράζεται τον πλανήτη και με τους ιούς, αυτή είναι η αλήθεια.

Τα "ευφάνταστα" σενάρια που, αναπόφευκτα, παράγονται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση- πόσο μάλλον σ' ένα "κατακλυσμιαίο" γεγονός όπως αυτό που δημιούργησε ο νέος κορωνοϊός- είναι ωραία για συζητήσεις καφενείου ή μπαρ, "μεικτής" προφανώς λειτουργίας, αλλά δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως ως προς την αντιμετώπιση της υφιστάμενης υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης. Το αντίθετο, μάλιστα..

Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πως, υπό προϋποθέσεις, ένα μέρος του πληθυσμού δεν πρέπει να κάνει τώρα το εμβόλιο, πάντα για ιατρικούς λόγους που βασίζονται σε στέρεα, εξατομικευμένα επιστημονικά δεδομένα. Επίσης, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πως όντως είναι δικαίωμα του καθενός από εμάς να μην κάνει είτε το εμβόλιο είτε οτιδήποτε άλλο επιβάλλει η κοινή λογική. Αλλά, σ' αυτή την περίπτωση, θα υπάρξουν και συνέπειες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια σ' ένα κοινωνικό σύνολο- γιατί, δυστυχώς, δεν ισχύουν παγκοσμίως τα ίδια κριτήρια...-, είναι αδιανόητο να υπάρξει ένα νέο, γενικευμένο "lockdown". Θα πρόκειται περί κολοσσιαίου λάθους, με καταστροφικές συνέπειες, σε πολλά επίπεδα. 

Πέρα από τα λάθη των κέντρων λήψης των αποφάσεων- και στην Ελλάδα-, την έλλειψη αξιοπιστίας τους και την τάση μέρους του πληθυσμού να μην εμπιστεύεται κανέναν, δεν κατανοούμε επάνω σε ποια, συγκεκριμένα επιχειρήματα εδράζεται η άρνηση του εμβολιασμού.  Σίγουρα, δεν είναι "επιχειρήματα" οι όποιες δικαιολογημένες αιτιάσεις περί αναποτελεσματικότητας και κακοδιαχείρισης εκ μέρους Ε.Ε. και Ελλάδας στο ζήτημα του εμβολιασμού. Ειδικά δε, η "εκφοβιστική" επικοινωνιακή στρατηγική που φαίνεται να υιοθετεί η Ελληνική Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, θυμίζει...άλλα πράγματα. Ωστόσο, καμία σχέση δεν έχει με τον ίδιο τον εμβολιασμό.

Επιπρόσθετα, για να πάμε και σε μια άλλη "διάσταση", υπάρχουν πλείστα όσα προϊόντα νέας βιοτεχνολογικής "κατασκευής" που είναι ανάρπαστα, ανά τον κόσμο- μεταξύ αυτών και φαρμακευτικά τέτοια. Για να μην αναφερθούμε στα..."εναλλακτικά" διατροφικά προϊόντα, που έχουν γίνει "μόδα" εδώ και δεκαετίες. Θα πείτε πως το εμβόλιο κατά της covid-19 είναι κάτι το "διαφορετικό". Προφανώς και είναι, γιατί είναι, αντικειμενικά, η λύση που προσφέρει η επιστήμη και παράλληλα η διέξοδος από μια πρωτόγνωρη κρίση για τη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική λειτουργία. 

Ακόμα κι αν δεχτούμε πως υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να είναι "τεχνητός", δεν έχει καμία απολύτως σημασία αυτό, στην παρούσα φάση. Αυτό που έχει σημασία είναι να επανέλθουμε σε μια λειτουργία "φυσιολογική" και τότε θα μπορούμε, δυνητικά, να δούμε όλα τα ζητήματα που προέκυψαν και αναδείχθηκαν από την κρίση που περνάμε. Τουλάχιστον, όσοι θα είμαστε υγιείς..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.