Αποψεις

Αδρανής, προβλέψιμος και, φυσικά, "ανίκητος"...

"Όταν δεν ξέρετε τι να κάνετε, μην κάνετε τίποτε", Ουίνστον Τσώρτσιλ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός "πίνει νερό στο όνομα" του εμβληματικού, Άγγλου Πρωθυπουργού αλλά, θα λέγαμε, πως το παρακάνει...Η παραπάνω ρήση του "αρχιτέκτονα" της Συμμαχικής νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει αποδειχθεί, πλειστάκις, ως λανθασμένη, σε περιόδους κρίσεων.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να την αντιμετωπίζει ως "θέσφατον", έχοντας αναλάβει..."μισή" πρωτοβουλία μέσα σε δυο χρόνια, σε όλα τα "μέτωπα". Πολλοί θα διαφωνήσουν, ειδικά όσον αφορά την, δήθεν, "αποτροπή της εισβολής" εξ Ανατολών το 2019 αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας.

Ας δούμε, όμως, τι πραγματικά έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση, με δική της, καθαρά, πρωτοβουλία. 

Έβρος 2019- Τουρκική προκλητικότητα: Μέχρι τώρα, η Κυβέρνηση ακολούθησε τη στάνταρ διαδικασία που ακολουθείται απ' όλες τις χώρες σ' αυτές τις περιπτώσεις και, μάλιστα, από ευνοϊκή θέση, καθώς ο κ. Ερντογάν- εμμέσως, πλην σαφώς- είχε την ευγενή "καλοσύνη" να μας προειδοποιήσει για τις προθέσεις του, όπως, άλλωστε, κάνει πάντα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί ο κ. Ερντογάν δεν σκοπεύει να.. εισβάλλει, του αρκεί να διατηρεί μια κατάσταση "ζεστού- κρύου" και να εκμεταλλεύεται την, χαρακτηριστική, αδράνεια της Κυβέρνησης σε μια σειρά από θέματα. Πρωτοβουλία Ελληνική: Καμία. Βέβαια, όταν αμύνεσαι συνεχώς, δεν είναι δυνατό ν' αναλάβεις κάποια πρωτοβουλία.

Βόρεια Μακεδονία: Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να "προχωρήσει" τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέτοντας ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου τις επιμέρους διατάξεις της Συμφωνίας προς επικύρωση, διότι έχει εσωκομματικές αντιδράσεις. Γνωρίζοντας πως δεν έχει τον ουσιαστικό έλεγχο του κόμματός του, προς ώρας τουλάχιστον, θέτει αν αμφιβόλω την αξιοπιστία του ίδιου του κράτους, προκειμένου να μην έχει "περιπέτειες".

Την ίδια στιγμή, όντας απρόθυμος και άτολμος, δεν προωθεί ούτε υποστηρίζει τις πολιτικές εκείνες που τίθενται κριτικά (ή και απέναντι) προς βασικές επιλογές των ισχυρών χωρών της Ε.Ε. Κατά τα λοιπά, δεν αμελεί να χαρακτηρίζει την Ε.Ε. "δυσκίνητη" και "γραφειοκρατική", γεγονός αδιαμφισβήτητο και ιδιαιτέρως ευνοϊκό για τον ίδιο. Έτσι, κανένα θέμα απ' αυτά που μας "καίνε" δεν προχωρά. Το αντίθετο, μάλιστα. Η όποια πρόοδος γίνεται, είναι αντίθετη με τα Ελληνικά συμφέροντα, όπως στην Κύπρο.

Η πρόσφατη υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας απειλεί να μας στερήσει το συγκριτικό, στρατηγικό πλεονέκτημα που είχαμε "κατακτήσει" με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο χώρο των Βαλκανίων, απέναντι στους Τούρκους. Κι αυτό οφείλεται στη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, "έθαψε" το θέμα με σχολαστική επιμέλεια. Έμειναν μόνοι τους οι γνωστοί, παραδοσιακοί εθνικιστές- που, ούτως ή άλλως, ασκούν συνεχώς κριτική στην Κυβέρνηση εκ δεξιών- να φωνασκούν μέσω των ΜΜΕ αλλά κι αυτοί κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ διότι έκανε την "προδοτική" Συμφωνία. Άρες, μάρες, κουκουνάρες, δηλαδή..

Πανδημία: Αφού η Κυβέρνηση είδε πως την "πάτησε" η Ιταλία και, κυρίως, τι μέτρα πήραν χώρες όπως η Γαλλία, έκανε το "copy paste" της και κατόρθωσε να ξεπεράσει το πρώτο κύμα της Covid-19 στην Ευρώπη. Έκτοτε, έχουμε, πάνω κάτω, ένα "μπάχαλο", καθώς η ίδια η Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, απονομιμοποίησε τα μέτρα που έλαβε, δεν έκανε καμία ενέργεια σοβαρής προετοιμασίας για την επόμενη μέρα- θεωρώντας πως η Ελλάδα, λόγω κλίματος, δεν θα είχε μεγάλο πρόβλημα- και, φυσικά, "εισέπραξε" κι αυτή μέρος των συνεπειών που προκάλεσαν οι αβελτηρίες της Ε.Ε. Πρωτοβουλία Ελληνική: Καμία.

Πυρκαγιές: Εδώ, έχουμε μια πρωτοβουλία και, ταυτόχρονα, μια Ελληνική "πατέντα". Ουσιαστικά, αφήνουμε τις πυρκαγιές να "γιγαντωθούν" και ότι κάψουν, έκαψαν. Αρκεί να μην έχουμε κανένα ανθρώπινο θύμα. Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα σπίτια και τα δάση αποκαθίστανται με την κατάλληλη "θετική ενέργεια" (sic), αλλά οι ζωές όχι. Και, γενικά, "κάναμε ότι μπορούσαμε". Επίσης, όλος ο πλανήτης καίγεται, διότι έχει επέλθει η κλιματική κρίση. Αυτά...

Με αυτή την τακτική, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα δυσκολευτεί και πολύ να επανεκλεγεί. Όχι, όμως, επειδή δεν υπάρχει σοβαρή "εναλλακτική πρόταση", αλλά επειδή κάνει ακριβώς αυτό που αποτελεί διαχρονικό, συστημικό στοιχείο της Ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας: Αδράνεια, κριτική στους άλλους και μεγαλοστομία...Η συνταγή της επιτυχίας...

ΥΓ. Αυτοί που επιμένουν, για εν μέρει κατανοητούς λόγους, να θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης, αντίθετα με όσα υποστηρίζονται εδώ, παίρνει πρωτοβουλίες- και μάλιστα...."μεταρρυθμιστικές"!-, έχουμε να πούμε το εξής: Ούτε όταν επισκέφθηκε, πρόσφατα, για λίγες ώρες την Πελοπόννησο, δεν μπόρεσε να το κάνει, επί τυπικών, διαδικαστικών θεμάτων...Όπερ έδει δείξαι...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.