Αποψεις

Μέτρα με..."ερωτηματικό" σε Υγεία και Οικονομία

Η κυβερνητική "τάση" να υιοθετεί μέτρα που είτε δεν μπορούν να εφαρμοστούν είτε δεν μπορούν να...προσδιοριστούν, είναι αξιοσημείωτη!

Προφανώς, καθώς βρισκόμαστε σε "αυτόματο πιλότο", η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αλλιώς: Το επικοινωνιακό της "αφήγημα" έχει καταρρεύσει, ως προς πολλές από τις αρχικές του παραμέτρους- εν μέρει, χωρίς δική της ευθύνη αλλά ελέω πανδημίας. 

Συνεπώς, η πολιτική της πρακτική δεν μπορεί παρά να προσανατολίζεται στην παρουσίαση μέτρων που, όπως συμβαίνει στην Υγεία, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν και θα "οδηγήσουν" στην ανορθολογική αναγωγή της "νέας κανονικότητας" σε τομέα αποκλειστικής ευθύνη των πολιτών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία εξέλιξης της ίδιας της πανδημίας.

Στην Οικονομία, από την άλλη, τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης χθες από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ήταν, εν πολλοίς, ασαφή, άνισα και...ακατάληπτα για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Τα λίγα δε σαφώς προσδιορισμένα μέτρα, αφορούν πολύ μικρό αριθμό πολιτών.

Η Κυβέρνηση παραδέχθηκε, τοις πράγμασι,  το παραπάνω γεγονός, γι' αυτό και ανακοίνωσε πως αύριο, Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021, θα υπάρξει "αναλυτική παρουσίαση" των μέτρων. Ήδη, αναζητούνται τρόποι για να παρουσιαστεί στους πολίτες αυτό το "συνονθύλευμα" από επιμέρους οικονομικές ρυθμίσεις και οι όροι, σύμφωνα με τους οποίους θα μπορέσει κανείς να επωφεληθεί απ' αυτές. 

Ταυτόχρονα, οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά, "ανάγκασαν" την Κυβέρνηση να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών, έμμεσα: Μειώνοντας τον ΦΠΑ- μέτρο σωστό που όμως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα με σαφήνεια- και επιδοτώντας τους καταναλωτές, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Αυτό, ειδικά, το μέτρο είναι, κατεξοχήν, προβληματικό, παρότι φαντάζει "σωστό". 

Από εκεί και πέρα, εφόσον ο χρονικός ορίζοντας της μερικής "παράτασης χάριτος", θα λέγαμε, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά ορίστηκε έως τον Ιούνιο του 2022, μπορούμε να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας, τόσο για τον σχεδιασμό αλλά, κυρίως, για τις..."ελπίδες" που τρέφει η σημερινή ηγεσία. 

Οπωσδήποτε, όμως, όλοι θα πρέπει να παραδεχθούν πως η μέχρι τώρα κυβερνητική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη όσον αφορά την επιβολή- όχι τον έλεγχο...- απαγορεύσεων και περιορισμών αλλά και την παροχή "ασπιρινικού" χαρακτήρα επιδομάτων. Είναι αλήθεια, βέβαια, πως η κατάσταση, σε πολύ πιο οργανωμένες χώρες από τη δική μας, δεν διαφέρει και πολύ...Ωστόσο, μια βασική διαφορά υφίσταται: Σε άλλες χώρες, δεν υπάρχει τόσο..."δούλεμα", αφενός, και, αφετέρου, δεν μπορείς, συνεχώς, να επιδιώκεις τον έλεγχο χαρίζοντας..."καθρεφτάκια"!

Στη φωτογραφία, "λεπτομέρεια" από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που επικράτησαν χθες εκτός ΔΕΘ...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.