Αποψεις

Γιατί η Ελλάδα δεν μειώνει τον Ε.Φ.Κ.

Φωτογραφία: istockphoto.com

Κάθε εβδομάδα η Ελληνική Κυβέρνηση αναπροσαρμόζει το "αφήγημα" για τη μη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

Μέχρι πρότινος, βασικό "επιχείρημα" ήταν ο "εκτροχιασμός του προϋπολογισμού". Τώρα, είναι το γεγονός πως τα έσοδα αυτά χρηματοδοτούν απαραίτητες δομές, όπως αυτές της Δημόσιας Υγείας. Ουσιαστικά, πρόκειται περί απλών δικαιολογιών και, μάλιστα, αφελών τέτοιων, αφού ακριβώς προορίζονται για αφελείς πολίτες.

Καταρχάς, ο προϋπολογισμός έχει ήδη "εκτροχιαστεί", αφού συντάχθηκε με την πρόβλεψη ενός μέσου πληθωρισμού της τάξεως του 0,9 % (για το 2022, πάντα). Αυτή ήδη ήταν μια υπεραισιόδοξη πρόβλεψη, η οποία τώρα έχει διαψευστεί "βίαια" και ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας- ο καθ' ύλην αρμόδιος, δηλαδή- αναφέρεται σε μέσο πληθωρισμό της τάξεως του 4%. 

Όσον αφορά την χρηματοδότηση δομών της Υγείας: Με δεδομένο πως οι σχετικές δαπάνες έχουν μειωθεί- και όχι μόνο στον φετινό προϋπολογισμό-, ενώ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θ' αποδώσει πολύ μεγαλύτερα έσοδα απ' αυτά που είχαν προϋπολογιστεί, λόγω της ανόδου των τιμών, θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς πως είναι εξασφαλισμένη η σχετική χρηματοδότηση.

Άρα, θα μπορούσε να γίνει κάποια αναπροσαρμογή, με τη μείωση του Ειδικού Φόρου, χωρίς να τίθεται "εν αμφιβόλω" η απρόσκοπτη λειτουργία των παραπάνω δομών. 

Επιπρόσθετα, υποτίθεται πως κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για να ενισχύσουν τη Δημόσια Υγεία, καθώς ήταν ακριβώς η υγειονομική κρίση που "ενεργοποίησε" την πρακτική αυτή. Τον "κοινό δανεισμό", δηλαδή, των χωρών της Ευρωζώνης. 

Ήδη, 18 χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν προβεί σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, για προφανείς λόγους. Όχι η Ελλάδα, όμως. 

Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας έχει δημιουργήσει ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ που είχε ποτέ. Την ίδια στιγμή, "κατάφερε" ν΄ αυξήσει το ποσοστό της ενεργειακής της εξάρτησης από εισαγωγές- κυρίως, φυσικού αερίου- και, τέλος, να διαθέτει το πιο πολυδάπανο δημόσιο τομέα της σύγχρονής της Ιστορίας!

Τα παραπάνω στοιχεία δεν αμφισβητούνται, στηρίζονται σ' επίσημες πηγές. Κοινώς, το Ελληνικό, "επιτελικό" Κράτος είναι ακριβότερο από ποτέ! "Δικαιολογίες", βέβαια, υπάρχουν πάντα, αλλά κανείς δεν μας εξήγησε για ποιο λόγο "έπρεπε" να έχουμε, μεταξύ άλλων, τον μεγαλύτερο αριθμό "μετακλητών" υπαλλήλων που είχαμε ποτέ. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να μειώσει οιονδήποτε φόρο που έχει μεγάλη απόδοση..; Όχι, φυσικά. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μειώνει κάποιους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, με τέτοιο τρόπο ώστε ούτε μεγάλη απώλεια εσόδων να υφίσταται αλλά ούτε και οι μειώσεις αυτές ν' αφορούν την πλειοψηφία των Ελλήνων φορολογουμένων. 

Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση "προστατεύει" τον πελατειακό κρατισμό που η ίδια έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη...Και ποια..; Μια Κυβέρνηση που δηλώνει "φιλελεύθερη", αλλά εκμεταλλεύεται, υπέρ του δέοντος, τις συγκυρίες για να ενισχύσει την επιρροή της επάνω σε παράγοντες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, κάνοντας "ρουσφέτια" και "ρουσφετάκια"...Ή, απλά, για να "εξοφλήσει γραμμάτια"..

Με τον τρόπο που κινείται η δήθεν "φιλελεύθερη" Κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, η νέα "ελεγχόμενη πτώχευση" είναι δεδομένη. Αυτό που θα μπορούσαμε να..."ευχηθούμε" είναι να συνεχιστούν, επ' αορίστω, οι κρίσεις, έτσι ώστε να διάγουμε, συνεχώς, περιόδους "δημοσιονομικής χαλαρότητας"...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.