Αποψεις

Ο Λαμπράκης ζει στους καθημερινούς αγώνες για ειρήνη και αφοπλισμό

Αρθρο του Παν. Βέμμου.

Στη μετεμφυλιακή Ελλάδα των διωγμών, στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου και στην έξαρση των εξοπλισμών οι φίλοι της ειρήνης δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Ένωσαν τη φωνή και τη δράση τους με το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, σε πρώτη φάση με την κίνηση «Μπερναρντ Ράσελ» και στη συνέχεια με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Οι ενέργειές τους αντιμετωπίστηκαν από το νατοϊκό κράτος και το φασιστικό παρακράτος με διώξεις, φυλακίσεις ακόμα και δολοφονίες.

Σ' αυτό το φιλειρηνικό κίνημα πρωτοστάτησε ο αθλητής, ιατρός επιστήμονας και ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς Γρηγόρης Λαμπράκης. Η συμμετοχή του και οι ομιλίες του σε Ελλάδα και εξωτερικό σε εκδηλώσεις για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό και η ηρωική του συμμετοχή στην απαγορευμένη μαραθώνεια πορεία ειρήνης την άνοιξη του 1963 οδήγησε παλάτι και φασιστικό παρακράτος στην οργάνωση της δολοφονίας του στη Θεσσαλονίκη.

Πενήντα εννιά χρόνια μετά, παρά τις συνθήκες για ειρηνική συνύπαρξη και μη αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη δεν έλειψαν οι στρατιωτικές επεμβάσεις με αλλαγές συνόρων και καθεστώτων, με τελευταίο γεγονός την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόλεμος αυτός δεν είναι ο μοναδικός σήμερα, δεκάδες μαίνονται στην Μέση Ανατολή και Αφρική και εκατοντάδες εκατομμύρια αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης και εκατομμύρια την προσφυγιά.

Η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα ένθεν και εκείθεν προσπαθεί να μας πείσει ότι ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας γίνεται για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Όμως, στην ίδια την Ουκρανία και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αστικά και κοινωνικά δικαιώματα, της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης πολιτικής δράσης περιορίζονται. Φασιστικές - νεοναζιστικές οργανώσεις δρουν ανεξέλεγκτα και καλύπτονται από τις κυβερνήσεις σε ανατολή και δύση.

Οι απειλές πυρηνικού πολέμου αυξάνονται και μια νέα κούρσα εξοπλισμών έχει ήδη ξεκινήσει.

Αυτή την κατάσταση δεν φθάνει μόνο να την καταγγέλλουμε αλλά μέσα από την ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος ειρήνης χωρίς όρια να απαιτήσουμε:

ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες οφείλουμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσουμε: 1)να μην γίνει η χώρα μας νατοϊκό φυλάκιο και μάλιστα προκεχωρημένο. Η εμπειρία της Μικρασιατικής καταστροφής και η εισβολή και κατοχή της μισής Κύπρου δεν πρέπει να ξεχνιέται και πως οδηγηθήκαμε σ' αυτές.

2) Η χώρα μας να απαγκιστρωθεί από στρατιωτικούς συνασπισμούς και ξένες βάσεις, να μην έχει άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε συρράξεις και να γίνει παράγοντας ειρήνης και συνεννόησης μεταξύ των λαών.

Με μια τέτοια πολιτική θα μπορέσουμε να υπερασπισθούμε την εθνική μας ανεξαρτησία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Τρίπολη Μάης 2022

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.