Αποψεις

"Η εκλογική διαδικασία και η πολιτική αλλαγή (και) στην Πελοπόννησο"

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Αρθρο του Δρ. Γεωργίου Φαράντου.

Η εκλογική διαδικασία που θα λάβει χώρα σε λίγες ημέρες στη χώρα μας, φέρνει δύο πολιτικές ιδεολογίες αντιμέτωπες: Από τη μια τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της επικράτησης του ισχυρού έναντι του αδυνάμου. Την ιδεολογία που υποστηρίζει τη λογική των πλειστηριασμών, του υπέρογκου δανεισμού, της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των αδυνάτων. Από την άλλη, την προοδευτική ιδεολογία, που υπερασπίζεται τη μεσαία τάξη και τους αδύνατους, που φιλοδοξεί να ανατρέψει την κλιματική αλλαγή, να επιτύχει την ενίσχυση της  συνεργατικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και των κινημάτων.

Οι επικείμενες εκλογές πραγματοποιούνται σε μια δύσκολη για την χώρα μας περίοδο η οποία έχει προκληθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές και όχι αποκλειστικά από τη διεθνή συγκυρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2022, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 26,3% του πληθυσμού της χώρας (2.722.000 άτομα).  Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Βουλγαρία σε σχέση με τις εννέα ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Κοντά στις πολιτικές της φτωχοποίησης, που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, τα καύσιμα, τα τρόφιμα και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, έρχονται οι καταγγελίες για τις υποκλοπές, η αύξηση της ανεργίας, η αδυναμία αναχαίτισης του brain drain και όλα τα φαινόμενα ενός συστήματος που αδυνατεί να βρει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα απασχολεί τους πολίτες. 

Η Αρκαδία αποτελεί μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης με την ταυτόχρονη απουσία αντισταθμιστικών μέτρων, έχει φτωχοποιήσει και βυθίσει στην απόγνωση την περιοχή και τους κατοίκους της. Οι καταστροφικές πυρκαγιές και η αναποτελεσματική αντιμετώπιση τους στη Γορτυνία, σε συνδυασμό με την απουσία κάποιου σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνέπειων τους, έχουν ερημώσει την περιοχή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αρκαδία φθίνει σε πληθυσμό: ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε την τελευταία εικοσαετία. Κοντά στην υποβάθμιση της Αρκαδίας, έρχεται και η υποβάθμιση της Πελοποννήσου. Οι πολιτικές των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, έχουν αφήσει την Πελοπόννησο στην τύχη της. Σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου οι κάτοικοι βλέπουν το εισόδημα τους να λιγοστεύει. Η ανεκπλήρωτη υπόσχεση της επαναλειτουργίας των σιδηροδρομικών υποδομών, τα ταξίματα για τη λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων, η περιβαλλοντική καταστροφή με την ανεξέλεγκτη και άνευ σχεδίου εγκατάσταση των ανανεώσιμων πάρκων ενέργειας, υποβαθμίζουν τη αξιοπρεπή διαβίωση σε ένα σύγχρονο περιβάλλον που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας. 

Απέναντι στις πολιτικές που υποβαθμίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση του ατόμου και την ισορροπημένη συνύπαρξη του με το περιβάλλον του, το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρο: «Αξίζουμε μια καλύτερη ζωή, μια Ελλάδα για να ζεις. Δίνουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας για να φέρουμε ξανά τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και τη Δικαιοσύνη παντού». Με αιχμή την προστασία της μεσαίας τάξης που είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, εναντιωματικά στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, με υποστήριξη ενός ουσιαστικά δωρεάν και δημοσίου συστήματος υγείας, με υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, «Όπου κι αν βρεθώ στην πατρίδα μας το μήνυμα είναι ένα: "Δεν πάει άλλο, ως εδώ". Ως εδώ με την απαξίωση, τη στοχοποίηση, την αδιαφορία, την αλαζονεία, την αισχροκέρδεια, την οικογενειοκρατία, την αδικία». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ετοιμάζεται για τη διακυβέρνηση με δικαιοσύνη και με έγνοια για τους απλούς ανθρώπους». Οι πολίτες της Πελοποννήσου και γενικότερα τις χώρας, πρέπει να λάβουν τα λόγια αυτά πολύ σοβαρά υπόψη τους και να αποφασίσουν για το μέλλον τους.  

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ  

* Ο Δρ. Γεώργιος Φαράντος είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Διδάσκων (ΕΛΚΕ) Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.