Αποψεις

Μονάδα βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ.: "Προσχήματα" & πραγματικότητα

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης γνωμοδότησε αρνητικά χθες στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ.

Πρόκειται για μια, καθαρά, πολιτικής φύσεως απόφαση, που δεν έχει καθοριστικής σημασίας χαρακτήρα. Το κεντρικό κράτος έχει τον απόλυτο έλεγχο όσον αφορά τέτοιου είδους θέματα. Και, φυσικά, η Δικαιοσύνη, εφόσον εμπλακεί.

Το είδαμε και στην περίπτωση παρεμφερούς μονάδας στο χωριό Αθήναιο, όπου, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου, η μονάδα λειτουργεί κανονικά και με το "νόμο"!

Στην περίπτωση της ΒΙ.ΠΕ., πιθανώς, να χρειαστεί κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία, όχι για να μην ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας, αλλά για ν' αλλάξει η χωροθέτησή της. Είναι προφανές πως η γειτνίαση μιας τέτοιου είδους δραστηριότητας- που βασίζεται στην επεξεργασία οργανικών απορριμμάτων όπως η κοπριά και τα υπολείμματα τροφών- με μονάδες φαρμακοβιομηχανίας, δεν είναι ότι καλύτερο.

Από εκεί και πέρα, η δική μας άποψη είναι πως αντί ν' "αναλίσκονται" τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης σε "μαξιμαλιστικές" αποφάσεις "τυπικού" χαρακτήρα- υποστηρίζοντας πως "υπηρετούν" έτσι τις "τοπικές κοινωνίες"-, με αποτέλεσμα, κατόπιν, να τα... "γυρίζουν", λόγω των αποτελεσμάτων μιας νομικής διαδικασίας, καλύτερα θα ήταν να εξαντλήσουν όποια μέσα πίεσης διαθέτουν, προκειμένου:

- Ν' αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι που αφορούν την τήρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών από κάθε είδους επιχειρήσεις

- Να ξεκινήσει, κάποια στιγμή, μια σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας ενός χωροταξικού σχεδιασμού για τις Α.Π.Ε., τουλάχιστον όσον αφορά πολύ σημαντικούς "πνεύμονες"- και όχι μόνο...- της χώρας, όπως το Μαίναλο.

- Να παραχωρήθούν αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά την "παρακολούθηση" αλλά και τη "χωροθέτηση" μονάδων όπως αυτή του βιοαερίου και

- Να βελτιωθούν, σημαντικά, τα κίνητρα για μια περιοχή, προκειμένου η τελευταία ν' αντιμετωπίζει με ορθολογικότερο τρόπο την παρουσία εντός της δραστηριοτήτων που, πιθανώς, επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σε τελική ανάλυση, μην μας κάνει εντύπωση που, εδώ και καιρό, "προκρίνεται" η Αρκαδία ως χώρος λειτουργίας μονάδων που ασχολούνται με τις παραπάνω δραστηριότητες.

Πρόκειται για περιοχή με μικρή πυκνότητα πληθυσμού, κοντά στην Αθήνα, σε κεντρικό σημείο της Πελοποννήσου και, σαφώς, με πολύ μικρό εκλογικό "κόστος".

Τελικά, ποιος ευθύνεται που, διαχρονικά, η Αρκαδία δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί, καθοριστικά, άλλα "συγκριτικά" πλεονεκτήματα που θα καθιστούσαν "απαγορευτική" την εγκατάσταση δυνητικώς ρυπογόνων μονάδων εντός της; 

Η πολιτική ηγεσία, κεντρική και τοπική, κατ' αποκλειστικότητα ή και οι πολίτες..; 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.