Διαφορα

winamp wmp real qt

Υπεράνω νόμου το...ελληνικό δημόσιο!

Είναι δυνατόν να συμψηφίζονται ανθρώπινα δικαιώματα με οφειλές προς το Δημόσιο; 

 

Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι, και μάλιστα ακόμα και μετά την ψήφιση του νόμου που απαγορεύει αυτόν τον συμψηφισμό.

 

Αυτό δείχνει η υπόθεση του Σταύρου Καρατζούνη, ο οποίος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση από το ελληνικό κράτος του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ περί απαγόρευσης βασανιστηρίων.

 

Ο λόγος της προσφυγής του ήταν ότι επί 6 μήνες αντί να μεταφερθεί σε φυλακές προκειμένου να εκτίσει την ποινή του στις συνθήκες κράτησης που προβλέπει ο σωφρονιστικός κώδικας, κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα.

 

Ο Καρατζούνης κατήγγειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνταν και το ελληνικό κράτος υποχρεώθηκε να προτείνει φιλικό συμβιβασμό προκειμένου να μην εκδοθεί καταδικαστική απόφαση σε βάρος του.

 

Πρότεινε, λοιπόν, ως αποζημίωση το ποσό των 5.800 ευρώ, το οποίο ο Καρατζούνης αποδέχτηκε, με την οφειλή αυτή του Δημοσίου προς τον προσφεύγοντα να καταγράφεται στη σχετική απόφαση του ΕΔΔΑ στις 20/10/2015.

 

Το θέμα είναι ότι αντί το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει ακέραιο, ως όφειλε, το ποσό αυτό στον Καρατζούνη, προχώρησε σε συμψηφισμό των 5.800 ευρώ της αποζημίωσης με οφειλές του Καρατζούνη προς το Δημόσιο ύψους 2.700 ευρώ, οι οποίες αφορούσαν δικαστικά έξοδα!

 

Τη λύση στο ζήτημα ήρθε να δώσει τον περασμένο Μάρτιο το άρθρο 60 του Νόμου 4370/2016, το οποίο απαγόρευσε την πρακτική αυτήν του συμψηφισμού των αποζημιώσεων με τις οφειλές προς το Δημόσιο.

 

Ο νόμος αυτός δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 7 Μαρτίου 2016. Και όμως, 16 μέρες μετά, το ποσό της αποζημίωσης του Καρατζούνη συμψηφίστηκε με τις οφειλές του από δικαστικά έξοδα.

 

Ειδικότερα, στις 4/3/2016, μόλις τρεις μέρες πριν από τη δημοσίευση του ΦΕΚ, εκδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών το σχετικό ένταλμα και στις 23/3/2016 πραγματοποιήθηκε ο συμψηφισμός, κατά παράβαση φυσικά του νόμου που βρισκόταν ήδη σε ισχύ.

 

Μέχρι σήμερα, λοιπόν, το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να παρακρατεί το ποσό του συμψηφισμού, έχοντας για άλλη μια φορά συμψηφίσει ανθρώπινα δικαιώματα με οφειλές προς το Δημόσιο και μάλιστα παραβαίνοντας τον νόμο.

 

 

πηγή: efsyn.gr , άρθρο του Γιάννη Μπασκάκη

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.