Διαφορα

Από 87€ το μήνα ξεκινούν οι αγροτικές ασφαλιστικές εισφορές

Ανώτατο όριο τα 1.272 ευρώ τον μήνα και αφορά παραγωγούς µε φορολογητέο εισόδηµα της τάξης των 70.330 ευρώ και άνω.



Από τα 87 ευρώ το µήνα ξεκινούν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Σύνταξης, Υγείας και Αγροτικής Εστίας, τις οποίες καλούνται να πληρώσουν το 2017 οι αγρότες που δήλωσαν στην εφορία το 2016 εισοδήµατα από 1 έως 4.923 ευρώ, ακόµη και ζηµία.

Η ελάχιστη σε κάθε περίπτωση ετήσια ασφαλιστική εισφορά, είναι 1.044 ευρώ, ενώ ο  υπολογισµός των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά τα ειδοποιητήρια που σταδιακά λαµβάνουν οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, γίνεται µε βάσει τα εισοδήµατα του έτους 2015 (φορολογικές δηλώσεις του 2016) και είναι προσωρινός.

Συγκεκριµένα, µετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων 2017 (εισοδήµατα 2016), θα γίνει επανυπολογισµός των εισφορών και η διαφορά θα πρέπει να πληρωθεί αν είναι εις βάρος του αγρότη ή να συµψηφιστεί, µε επόµενες εισφορές, αν είναι υπέρ του παραγωγού.

Υπενθυµίζεται πως όσο ανεβαίνει το δηλωτέο καθαρό εισόδηµα, καθότι οι εισφορές συνδέονται µε αυτό βάσει του νόµου 4387/2016, η επιβάρυνση µεγαλώνει.

Για να φτάσει έτσι κατ’ ανώτατο όριο τα 1.242 ευρώ το µήνα (για τους κλάδους Σύνταξης, περίθαλψης και Αγροτικής Εστίας) όσον αφορά στο 2017, εφόσον πρόκειται για παραγωγούς µε φορολογητέο εισόδηµα της τάξης των 70.330 ευρώ και άνω.

Σηµειωτέον ότι οι επτά ασφαλιστικές κατηγορίες στον ΟΓΑ καταργήθηκαν και το ποσοστό της µηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται πλέον ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήµατος, αναγόµενο σε µηνιαία βάση δηλαδή επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήµατος από την ασκούµενη αγροτική δραστηριότητα, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ κατά το προηγούµενο οικονοµικό έτος δια του 12.

Βάση υπολογισµού και πληρωµές εισφορών ΟΓΑ σε δόσεις

Βάση υπολογισµού των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017 αποτελεί το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσµα κατά το προηγούµενο φορολογικό έτος. Συνεπώς, για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017 λαµβάνεται το εισόδηµα που αποκτήθηκε από τον ασφαλισµένο κατά το έτος 2016. Έως ότου καταστεί ευχερής η έγκαιρη χρήση των εισοδηµάτων του προηγούµενου φορολογικού έτους, η βάση υπολογισµού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισµένο φορολογικό έτος (2015).

Σηµειώνεται ότι µε τις διατάξεις του άρθρου 59 του ν.4445/2016, δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να προχωρήσουν από 1/1/2017 σε µερική καταβολή του ποσού των ασφαλιστικών τους εισφορών. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβάλλεται βάσει των άρθρων 39 και 40 του ν.4387/2016, κατά το χρόνο λήξης της προθεσµίας πληρωµής των µηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, επιβαρύνεται µε τις νόµιµες προσαυξήσεις και τόκους.

Πηγή: ypaithros.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.