Διαφορα

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Το αργότερο μέχρι την Δευτέρα αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία ο διαδικτυακός τόπος koinonikomerisma.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να υπαχθούν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

 

Μετά την χθεσινή ανάρτηση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που όρισε τις προϋποθέσεις χορήγησης, απομένουν μόνο οι τυπικές λεπτομέρειες για να γίνει πράξη η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Αιτήσεις οι οποίες θα είναι προσυμπληρωμένες ως προς το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και τα προσωπικά στοιχεία των υποψήφιων δικαιούχων.

 

Συνολικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ετοιμάσει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για να υποδεχτεί τον ιστότοπο του κοινωνικού μερίσματος έχει ως στόχο να καλύψει πάνω από 3,4 εκατ πολίτες ή 1,4 εκατ. νοικοκυριά.

Οι βασικές εισοδηματικές κατηγορίες θα είναι τρεις: 

• Για εισόδημα έως 5.000 ευρώ - μέρισμα 450 ευρώ. 

• Για εισόδημα από 5.001 ευρώ - 7.000 ευρώ, μέρισμα 350 ευρώ. 

• Για εισόδημα από 7.001 ευρώ - 9.000 ευρώ, μέρισμα 250 ευρώ.

 

Προσαυξάνονται κατά 50% τα εισοδηματικά όρια για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος ενός νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος. Επίσης προσαυξάνεται και το ποσό του μερίσματος. Αυτό σημαίνει ότι μια τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, έχει αντίστοιχα εισοδηματικά όρια ως εξής:

• Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, μέρισμα 900 ευρώ

• Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 14.000 ευρώ, μέρισμα 700 ευρώ.

• Για εισόδημα από 14.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ μέρισμα 500 ευρώ.

Το ανώτατο όριο εισοδήματος είναι τα 27.000 ευρώ και μέρισμα 1.350 ευρώ. Αφορά νοικοκυριά με τουλάχιστον πέντε ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τουλάχιστον έξι ενήλικα μέλη.

 

Για το εισοδηματικό κριτήριο, η ΚΥΑ ορίζει ότι προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι εισφορές υπέρ Κοινωνικής Ασφάλισης από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, στοιχείο που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις της προηγούμενης χρονιάς. Στο εισόδημα προστίθενται τυχόν επιδόματα ή χρηματικές μεταβιβάσεις που μπορεί να προέκυψαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Ωφελούμενη μονάδα είναι το νοικοκυριό, απαρτιζόμενο από όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας του 2016. Στην ωφελούμενη μονάδα εντάσσονται υποχρεωτικά και οι φοιτητές έως 25 ετών, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Οι δηλωμένοι του 2016 φιλοξενούμενοι δεν έχουν ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος και προσμετρώνται υποχρεωτικά στη φιλοξενούσα μονάδα. Δικαιούχος είναι το ενήλικο άτομο που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό του νοικοκυριού.

 

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.