Διαφορα

"Σκυλίσιος" καυγάς για τα αδέσποτα...

Αντιπαραθέσεις προκαλεί η τροποποίηση του νόμου περί αδεσπότων, καθώς οι φιλόζωοι θεωρούν πως ανοίγει "παραθυράκι" ευθανασίας..

 

Ειδικότερα, στο στόχαστρο των φιλοζωικών φορέων της χώρας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέλος του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης, καθώς προχωρά σε εκτεταμένη τροποποίηση του νόμου 4039/12, που αφορά την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς από κάθε είδους εκμετάλλευση και κακομεταχείριση.

 

Δεδομένου ότι ο νόμος βρίσκεται σε εφαρμογή από το 2012, κρίθηκε αναγκαία η αναπροσαρμογή του, καθώς χρήζει βελτιώσεων σε κάποιες διατάξεις του σχετικά με ασάφειες και κενά που τον διακατέχουν.

 

Ένα από τα βασικά ζητήματα αφορά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των αδέσποτων ζώων που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια (σκύλοι και γάτες), καθώς και τη διαχείρισή τους από τους δήμους και τις φιλοζωικές οργανώσεις. Και ακόμη, η πάταξη των εγκλημάτων κατά των ζώων, το καθεστώς πώλησης όλων των ειδών ζώων από καταστήματα, ο χρόνος παραμονής των ζώων μέσα στα δημοτικά κυνοκομεία, οι υποχρεώσεις των κτηνιάτρων, η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη μετακίνηση των ζώων συντροφιάς και ο καθορισμός των προσόντων εκπαιδευτών σκύλων.

 

Κομβικό σημείο στην ένταση που έχει κορυφωθεί μεταξύ των φιλοζωικών φορέων και του Γιάννη Τσιρώνη αποτέλεσε η ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ στις 20 Ιουλίου, υπό την προεδρία του υπουργού, με θέμα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την τροποποίηση του νόμου.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι για τον εντοπισμό των σημείων που χρήζουν αλλαγών στην υπάρχουσα νομοθεσία θα γίνει μια προσπάθεια, άξονες της οποίας θα είναι «ο δημοκρατικός διάλογος, η αποφυγή αποκλεισμού οποιουδήποτε φορέα εμπλέκεται στο θέμα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς, η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, η αλληλοενημέρωση των φορέων και η διάχυση της πληροφορίας».

 

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, στη σύσκεψη είχαν κληθεί φορείς που είτε δεν ήταν εμπλεκόμενοι εκ του νόμου είτε -κατά τις φιλοζωικές οργανώσεις- δεν είχαν καμιά σχέση με τη φιλοζωία και την προστασία των ζώων και οι οποίοι κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις που επιχειρούν έως και την κατάργηση θετικών διατάξεων του υπάρχοντος νόμου.

 

Οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας ζήτησαν να συμμετάσχουν με δικό της εκπρόσωπο η καθεμία στην προτεινόμενη από τον υπουργό επιτροπή εργασίας που θα μελετήσει και θα προτείνει τις τροποποιήσεις του νόμου.

 

Ο κ. Τσιρώνης απαίτησε να υπάρξει κοινός εκπρόσωπος των τριών ομοσπονδιών, προκειμένου να συσταθεί μια ολιγομελής, ευέλικτη επιτροπή.

 

Και ενώ οι ομοσπονδίες δέχτηκαν να είναι δύο αντί τριών οι εκπρόσωποι, η πρότασή τους απορρίφθηκε και συστάθηκε δεύτερη επιτροπή, μόνο για τους φιλοζωικούς φορείς.

πηγή: efsyn.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.