Διαφορα

Πού πήγε το "e" από το λογότυπο της Google;

Με ένα παράδοξο κινούμενο doodle στο οποίο όταν κάποιος κλικάρει εξαφανίζεται το γράμμα 'e' από το λογότυπό της, καλωσορίζει σήμερα Δευτέρα, 7 Μαρτίου, η Google τους επισκέπτες της homepage της.

 

Ο λόγος; Η εταιρεία τιμά με αυτό τον τρόπο τον Γάλλο συγγραφέα Ζωρζ Περέκ (Georges Perec, 7 Μαρτίου 1936 – 3 Μαρτίου 1982).

 
Ο Περέκ, ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, δημιουργός ταινιών και τεκμηριωτής βιβλιοθηκονόμος που κατά την διάρκεια του σύντομου βίου του παρέμεινε ένας μάλλον περιθωριακός συγγραφέας, στα όρια της εκκεντρικότητας, ενώ σήμερα, καθιερωμένος και πολυμεταφρασμένος, θεωρείται ως μείζων εκπρόσωπος της σύγχρονης γαλλικής αυτοβιογραφικής σχολής.

 
Το πιο γνωστό και πολυμεταφρασμένο έργο του είναι το μυθιστόρημα "Ζωή, Οδηγίες Χρήσεως", που θεωρείται από πολλούς κριτικούς, ως χαρακτηριστικό δείγμα της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας.

 
Ο Ζωρζ Περέκ, που γεννήθηκε σε μία εργατική συνοικία στο Παρίσι, ήταν ο μοναχογιός των Ιτσέκ Judko και Σύρλα (Σούλεβιτς) Πέρετς, δύο Πολωνοεβραίων που είχαν μεταναστεύσει στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1920. Ο Περέκ ήταν μακρινός συγγενής του συγγραφέα Ισαάκ Λ. Πέρετς, που έγραψε σε Γίντις. Ο πατέρας τού Ζωρζ, που είχε καταταγεί στον γαλλικό στρατό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοτώθηκε το 1940 από σφαίρα ή θραύσματα, ενώ η μητέρα του χάθηκε στο Ολοκαύτωμα, πιθανότατα στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς μετά το 1943. Ο Ζωρζ τέθηκε υπό τη φροντίδα των θείων του από την πλευρά του πατέρα του το 1942 και το 1945 υιοθετήθηκε επισήμως από αυτούς.




Ο Περέκ άρχισε να γράφει παρουσιάσεις βιβλίων και δοκίμια για τις επιθεωρήσεις (λογοτεχνικά περιοδικά) La Nouvelle Revue française και Les Lettres nouvelles, ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε ιστορία και κοινωνιολογία στη Σορβόνη.


Όντας δεινός καπνιστής προσβλήθηκε από καρκίνο των πνευμόνων και στις 3 Μαρτίου 1982, άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι, σε ηλικία 45 ετών.


Γιατί όμως η Google εξαφανίζει το τελευταίο γράμμα του λογοτύπου της προς τιμήν του;

 
Ο Περέκ είναι γνωστός για συγγραφή με περιορισμούς: το 300 σελίδων μυθιστόρημά του La disparition - Η Εξαφάνιση (1969) είναι ένα λειπόγραμμα, ένα έργο του οποίου καμιά λέξη δεν περιέχει το γράμμα e. Η "σιωπηλή εξαφάνιση του γράμματος θα μπορούσε να θεωρηθεί μία μεταφορά για την εμπειρία των Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επειδή το όνομα "Georges Perec" έχει 4 "e", η εξαφάνισή του εξασφαλίζει και την "εξαφάνιση" του ίδιου του συγγραφέα.

 

ΠΗΓΗ:lifo.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.