Διαφορα

Τρίπολη-Καταστήματα: Να δούμε ποιος και πως θ' ανοίξει!

Προβληματισμός επικρατεί στο χώρο των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης και γενικότερα "υγειονομικού ενδιαφέροντος", ως είθισται να λέγονται.

Κι αυτό γιατί η απόφαση της Κυβέρνησης να ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων, που περιγράφονται ως "lockdown", είναι μεν κάτι που θα επαναφέρει, με αργό και προσεκτικό τρόπο, την αγορά σε μια λειτουργία αλλά οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των παραπάνω καταστημάτων που θα υιοθετηθούν, πιθανολογείται πως θα δημιουργήσουν αρκετά "θέματα".

Σαφώς πιο απλά τα πράγματα για τα εμπορικά καταστήματα "μειωμένου συγχρωτισμού", χωρίς αυτό να σημαίνει πως και γι' αυτά δεν θα υφίστανται δυσκολίες..

 

Τα δεδομένα της Τρίπολης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που "κυκλοφορούν" στα Μ.Μ.Ε., η Κυβέρνηση, δικαιολογημένα, θα επιτρέψει την λειτουργία σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους- και όχι "ημιυπαίθριους" και λοιπούς αντίστοιχους..-, αλλά και τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην κατάλληλη διευθέτηση έτσι ώστε οι αποστάσεις μεταξύ των θαμώνων να πληρούν τα κριτήρια που θα θέσει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Αυτό, σε απλά.."μαθηματικά", σημαίνει πως στην Τρίπολη, για παράδειγμα, είναι περιορισμένος ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης που αφενός θα μπορούν και αφετέρου θ' αποφασίσουν ν' ανοίξουν! 

Αυτό το επισημαίνουμε διότι, ως επιχειρήσεις που έκλεισαν με Κυβερνητική απόφαση, αυτή τη στιγμή τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στηρίζονται, ως ένα βαθμό, από μια σειρά μέτρων. Με δεδομένο το γεγονός πως η φύση της κρίσης είναι τέτοια που θα "ταλαιπωρεί" για καιρό ακόμα τις επιχειρήσεις αυτού του είδους οικονομικής δραστηριότητας, δεν είναι καθόλου βέβαιο ποιο θα είναι το "τοπίο" της επόμενης ημέρας.

Αιτήματα του κλάδου

Όπως και όλοι, σχεδόν, οι επιχειρηματικοί κλάδοι που θίγονται από την πανδημία, έτσι και οι δραστηριοποιούμενοι στο χώρο της εστίασης, έχουν προβεί σε συγκεκριμένα αιτήματα προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Αυτά, εν συντομία, αφορούν την μείωση του ΦΠΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50%- με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας- αλλά και την επιδότηση των επιχειρήσεων με "κεφάλαιο επανεκκίνησης" , που θα φθάνει το 3% του εκάστοτε τζίρου για το 2019 και δεν θα επιστραφεί στο Κράτος. 

Τα "καίρια" ερωτηματικά

Μιλώντας μ' επιχειρηματίες του κλάδου, προέκυψαν κάποια "ερωτήματα" που, αναποφεύκτως, θα προκύψουν όταν οριστεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτά αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η λειτουργία των καταστημάτων αυτών υπό τους όρους που θα τεθούν και πως, για παράδειγμα, θα συμπεριφερθεί το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. 

Ειδικά, για την Τρίπολη, προκύπτουν μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, όπως, για παράδειγμα, αν θα επιτρέψει ο Δήμος την ανάπτυξη περισσοτέρων τραπεζοκαθισμάτων στην Πλατεία Πετρινού και την Πλατεία Άρεως- με ότι αυτό συνεπάγεται-, αν θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού θαμώνων σε μπαρ και καφετέριες ή εάν θα υπάρξει ένα ιδιότυπο καθεστώς "επιλογής" για τους ιδιοκτήτες. Δηλαδή, εάν θα δίνεται από την Πολιτεία η δυνατότητα προαιρετικής επαναλειτουργίας, με παράλληλη παράταση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί. Φυσικά, η τελευταία περίπτωση θεωρείται δύσκολο να υιοθετηθεί. Επιπρόσθετα, μας αναφέρθηκε πως ίσως θα έπρεπε η κάθε Περιφέρεια να επιλέξει η ίδια τον χρόνο και τρόπο επαναλειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά της δεδομένα αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχει ακολουθηθεί ο "κεντρικός έλεγχος και συντονισμός" και δεν φαίνεται να μπορεί αυτό να διαφοροποιηθεί.

Είναι γεγονός, πάντως, πως οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται πως τα "δύσκολα" είναι μπροστά τους..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.