Διαφορα

Τα καλοκαιρινά μπάνια των πρωθυπουργών της χώρας

Οι επισκέψεις του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Μύκονο, οι ιστορίες παραθερισμού του Ανδρέα Παπανδρέου, οι εμμονές του Σημίτη και το σήμερα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει φέτος οικογενειακώς τις ολιγοήμερες διακοπές του στα Χανιά, αφήνοντας κατά μέρος τις πολύωρες συσκέψεις που αφορούν την πανδημία του κορονοϊού, τη δημοσιονομική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά, όποια κι αν ήταν η κατάσταση της χώρας, όλοι οι πρόεδροι της κυβέρνησης την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου επέλεγαν να κρεμάσουν για λίγο στη ντουλάπα το κοστούμι τους και να φορέσουν το μαγιό τους ώστε να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα σε μια προσπάθεια αποφόρτισης από το άγχος που προκαλεί η διαχείριση της εξουσίας.

Παράλληλα έχει αποδειχθεί από την ιστορία ότι οι πρωθυπουργοί την περίοδο των διακοπών αρέσκονται να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για τους ίδιους, την κυβέρνησή τους, το κόμμα και τη χώρα γενικότερα έχοντας μια περισσότερο χαλαρή διάθεση που τους βοηθάει να αντιμετωπίζουν πιο σφαιρικά τις καταστάσεις μακριά από τους ψυχρούς τοίχους του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο διάβα των χρόνων, οι δεύτεροι τη τάξει πολιτειακοί παράγοντες (μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προηγείται θεσμικά) έχουν λάβει όπως θα δούμε στη διάρκεια των διακοπών τους αποφάσεις για ανασχηματισμούς, πρόωρες εκλογές αντικαταστάσεις διοικητών αλλά και για τη χάραξη της επικείμενης πολιτικής.

Από τους αείμνηστους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μέχρι τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αλέξη Τσίπρα, η παρά θιν’ αλός πολιτική ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται.

Κωνσταντίνος Καραμανλής: Μόνιμος τόπος παραθερισμού η Μύκονος

Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας παραθέριζε συνήθως τα καλοκαίρια στη Μύκονο, πριν γίνει βέβαια το νησί τον ανέμων τόσο κοσμοπολίτικο και αποκτήσει τον χαρακτήρα που έχει σήμερα. Ο πολύπειρος πολιτικός επέλεγε να μείνει στο μικρό ξενοδοχείο Belissimo Resort του στενού συνεργάτη του Θεόδωρου Χαριτόπουλου κοντά στην παραλία του Αγίου Ιωάννη ή στο σπίτι του εκδότη της εφημερίδας «Φως των Σπορ» Θεόδωρου Νικολαΐδη στην περιοχή του γραφικού και ήσυχου χωριού Ορνός.Εκεί ξεκουραζόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και... «φόρτιζε τις μπαταρίες του» είτε ως πρωθυπουργός είτε ακολούθως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Μάλιστα από το 1986 μέχρι και τον θάνατό του, περνούσε απαραιτήτως ένα μήνα το καλοκαίρι στη Μύκονο, ξεκινώντας συνήθως τα μπάνια από τα τέλη Ιουνίου. Η επιλογή του συγκεκριμένου μήνα δεν ήταν τυχαία, καθώς όσο έβλεπε ότι το νησί γέμιζε κόσμο τόσο επιδίωκε να αποφεύγει την πολυκοσμία και τις πολλές συναναστροφές με τους ισχυρούς επιχειρηματίες που τον προσέγγιζαν. Ως εναλλακτικό μέρος διακοπών είχε το άγνωστο στους περισσότερους Ρευματονήσι, μια καταπράσινη ιδιωτική νησίδα βορειοανατολικά της Αντιπάρου, ιδιοκτησίας της οικογένειας Γουλανδρή. Στους ξενώνες της, φιλοξενήθηκε για παράδειγμα το έτος 1989, τότε που η πολιτική κατάσταση στη χώρα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη και ο ίδιος αναζητούσε λίγη ησυχία.

Ανδρέας Παπανδρέου: Άλλαζε τους υπουργούς σαν τα πουκάμισα από Κέρκυρα και Ελούντα

Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου συνήθιζε τα καλοκαίρια ως πρωθυπουργός να τα περνάει αρχικά στην Κέρκυρα και ακολούθως στην Ελούντα, στις βόρειες ακτές του Λασιθίου. Αρχές Ιουνίου του 1985 ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ κερδίζει για δεύτερη φορά τις εθνικές εκλογές, ορκίζει τη νέα κυβέρνηση και ετοιμάζει κατευθείαν βαλίτσες για το νησί των Φαιάκων, κάτι βέβαια που κανένας πρωθυπουργός δεν θα έκανε σήμερα, γιατί όλοι θα έλεγαν ότι με αυτό τον τρόπο αδιαφορεί για το μέλλον του τόπου και κοιτάει μονάχα πως θα περάσει καλά. Παίρνει μάλιστα μαζί του και τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Αλευρά, ενώ το παράδειγμά του ακολουθούν σχεδόν… όλοι οι νέοι υπουργοί που διασκορπίζονται σε παραλίες ανά την Ελλάδα για να επιστρέψουν σχεδόν ένα μήνα μετά!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.