Διαφορα

Αντιδρούν ΤΕΕ και "Προοδευτικοί Οικονομολόγοι" σε ρύθμιση της Κεραμέως

Οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν...

Την ομόθυμη αντίδραση του τεχνικού κόσμου της χώρας στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας που απαξιώνει το επάγγελμα του μηχανικού, το ρόλο του ΤΕΕ και τα διπλώματα των Ελληνικών Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, αποτυπώνει η απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της λεγόμενης «βουλής των μηχανικών».

Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του σώματος της Αντιπροσωπείας (με μόλις 2 παρών και χωρίς καμία ψήφο κατά, σε σώμα 220 μελών) αποτυπώνει την αγανάκτηση του τεχνικού κόσμου και τη βούληση των μηχανικών για αντίδραση απέναντι στην διάταξη που ψηφίσθηκε ως αιφνιδιαστική τροπολογία με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη, τυπική διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και κάποιων ξένων Πανεπιστημίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη ψήφιση της ρύθμισης, την Παρασκευή, αντέδρασε με πολύ έντονη σχετική δήλωση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Χθες, με σκληρή γλώσσα, σε ψήφισμά της, η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον προαναγγέλλει προσφυγές για την ακύρωσή της και κινητοποιήσεις, με διάφορες μορφές, σε συντονισμό με άλλα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών, τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές.

Η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση από τη «βουλή των μηχανικών» για οποιοδήποτε θέμα. Η Αντιπροσωπεία αποτελείται από 220 αντιπροσώπους από όλη τη χώρα, που αναδεικνύονται από τις κάλπες των 110.000 εγγεγραμμένων μηχανικών μελών του ΤΕΕ, και προέρχονται από σχεδόν κάθε επαγγελματικό περιβάλλον του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ως εξαιρετικά σημαντικό ότι στην απόφαση συμφώνησαν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις της Αντιπροσωπείας, δηλαδή από συνδικαλιστικούς χώρους που εκτείνονται σε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό φάσμα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση για το περιεχόμενο και τις συνέπειες της συγκεκριμένης ρύθμισης. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις επιμέρους θέσεις και απόψεις, οι παρατάξεις συμφώνησαν στο ιδιαίτερα σημαντικό ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κατά της ρύθμισης για τα Κολέγια.

Το ψήφισμα της ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ του ΤΕΕ κατά την τακτική συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου 2020 για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας, έχει ως εξής:

«Η Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. υπερασπίζεται αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού. Ως εκ τούτου καταγγέλλει απερίφραστα τη μεθόδευση της Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης συνολικά να νομοθετήσει κατά κυριολεξία νύχτα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων να εγγράφουν εντός ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης τους αποφοίτους κολεγίων που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα.

Η Αντιπροσωπεία του  Τ.Ε.Ε.

Α)  Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση.

Β)  Δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Γ)  Η Αντιπροσωπεία αποφασίζει και εξουσιοδοτεί τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε.:

· να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών, ώστε να ακυρωθεί η προωθούμενη ρύθμιση.

· από κοινού με τα Μέλη της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. να αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες μαζί και με τα άλλα Επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών και να συντονίσει τη δράση του Τ.Ε.Ε. με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, να προχωρήσει σε νέου τύπου πολύμορφες δράσεις κινητοποιήσεων υπό το συντονισμό αυτό.»

Προοδευτικοί Οικονομολόγοι: Το πιο βαθύ σκοτάδι για τη Δημόσια Παιδεία και τα πτυχία μας

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα αποδόμησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μετά από την πρόσφατη νομοθέτηση της εξίσωσης των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των Δημόσιων Πανεπιστημίων, σειρά είχε η νομοθέτηση της υποχρέωσης των επιμελητηρίων να εγγράφουν τους απόφοιτους κολλεγίων αναγνωρίζοντας τους ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ως Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος, που από τη πρώτη στιγμή επισημάναμε την κερκόπορτα που ανοίγει συνειδητά η κυβέρνηση, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και θεωρούμε πως μοναδικοί αρμόδιοι να αξιολογούν τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα Ελληνικά πανεπιστήμια και οι αναγνωρισμένοι επιστημονικοί φορείς.

Καταγγέλλουμε την αντιεκπαιδευτική και αντιεπιστημονική πολιτική της κυβέρνησης και απαιτούμε να αποσυρθεί η εν λόγω αντισυνταγματική διάταξη που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων αμφιβόλου ποιότητας κολλεγίων με αυτά των απόφοιτων δημόσιων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 

Καλούμε την κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου να συγκαλέσει ψηφιακά τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων, ώστε να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν άμεσα οι πρωτοβουλίες συντονισμού με τα υπόλοιπα επιμελητήρια και να δημιουργηθεί το ανθρώπινο και επιστημονικό ανάχωμα που δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή της κατάπτυστης νομοθετικής ρύθμισης.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.