Διαφορα

ΑΡΚΑΔΙΑ: Μείωση στις τιμές πώλησης ακινήτων (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πτώση της τάξης του 3,20% καταγράφηκε στο Δ' τρίμηνο του 2020. Αυξητικά κινούνται τα ενοίκια.

Αρνητικά επηρέασε την κτηματαγορά η πανδημία του κορωνοϊού αφού "φρέναρε" την αυξητική τάση που καταγράφεται εδώ και περίπου 18 μήνες, χωρίς να καταφέρει να την αναχαιτίσει. 

Στο δύσκολο τελευταίο τρίμηνο του 2020, καταγράφηκε αύξηση τιμών κατά 2,7% πανελλαδικά, αν και υπήρξαν αρκετοί κλυδωνισμοί. Ενδιαφέρουσες τάσεις διαφαίνονται στις τρέχουσες ζητούμενες τιμές επαγγελματικών ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο το Spitogatos.

Στην Πελοπόννησο η Αργολίδα κρατά τα σκήπτρα έχοντας την υψηλότερη τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο με 1.389 ευρώ. Επίσης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στην Πελοπόννησο, σε σχέση με το Δ' τρίμηνο του 2019, με 3,50% και ακολουθεί αμέσως μετά  και η Κορινθία, που μαζί με την Αργολίδα είναι οι μόνοι δύο νομοί της Περιφέρειας με άνοδο, καθώς Λακωνία, Αρκαδία και Μεσσηνία και Ηλεία παρουσιάζουν μείωση στις τιμές που φθάνουν μέχρι το 5,30%. 

Επίσης σημαντική άνοδο καταγράφει και η Αχαϊα με τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο με 940 ευρώ και αύξηση  5,80%.

Όσον αφορά στα μισθώματα των κατοικιών, η έλλειψη στέγης και δη νέων ακινήτων, διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Πανελλαδικά, στο τέταρτο τρίμηνο καταγράφηκε μια αύξηση της τάξης του 2,8%, ωστόσο στο κέντρο της Αθήνας μετά το... πάρτι των βραχυχρόνιων μισθώσεων σημειώνεται πτώση σχεδόν 5%. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 2,75€/τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 30€/τ.μ.

Στην Πελοπόννησο, την πρωτιά  στα ενοίκια κατέχει η Μεσσηνία με 5,95 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με αύξηση 10,60% το Δ' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το Δ' τρίμηνο του 2019 και ακολουθεί η Αχαϊα με 5,82%  . Η Αργολίδα από τα 5 ευρώ/τμ ανέβηκε στα 5,77 ευρώ/τμ, εμφανίζοντας αύξηση 15,40% ενώ σημαντική αύξηση υπάρχει στην Αρκαδία με αύξηση 17,90% το Δ' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το Δ' τρίμηνο του 2019. 

Οι μόνοι νομοί που παρουσιάζουν μείωση στην  Πελοπόννησο είναι  η Λακωνία με 4,80% και η Ηλεία με 4,10%.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.