Διαφορα

Ξεπερνούν τις 350.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

Ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα καλείται να διαχειριστεί και μάλιστα άμεσα ο νέος υπ. Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την κυβέρνηση αλλά και την ελληνική κοινωνία εξελίσσεται η αδυναμία του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα της χώρας να αντεπεξέλθει στον συνεχώς αυξανόμενο όγκο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ήδη οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του e-ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 350.000, με το νέο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη να καλείται να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που για την προηγούμενη ηγεσία ήταν… ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Όμως, πλέον, το γεγονός ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι παραμένουν για χρόνια χωρίς σύνταξη, πολλοί από αυτούς χωρίς ούτε καν μια προσωρινή παροχή, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Οι χρόνιες παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας, που μεγεθύνθηκαν τα τελευταία χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, γιγαντώθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα καθημερινά χιλιάδες πολίτες να καταγγέλλουν ότι ο e-ΕΦΚΑ «έχει κατεβάσει ρολά» για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Η συνεχής αύξηση των εκκρεμών συντάξεων από τα μέσα του 2018 και εφεξής αποτελεί εκ των πραγμάτων το σημαντικότερο κοινωνικό πρόβλημα.

Η πολυαναμενόμενη ενοποίηση όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρήθηκε την προηγούμενη δεκαετία και κατέληξε το 2017 στην ίδρυση του e-ΕΦΚA δεν έχει στην πράξη ολοκληρωθεί. Στον αντίποδα, η χωρίς μεταβατικό στάδιο ενοποίηση οδήγησε σε δραματικά προβλήματα, με τους εργαζομένους, χωρίς την κατάλληλη μετεκπαίδευση, να καλούνται να διαχειριστούν υποθέσεις με διαφορετικό νομικό και ασφαλιστικό υπόβαθρο από αυτό που χειρίζονταν μέχρι πρότινος. 

Οι δε συνεχείς αναθέσεις θέσεων ευθύνης που επέβαλε η προηγούμενη διοίκηση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ανατρέπουν βίαια την επετηρίδα στον οργανισμό, πλήττοντας βάναυσα την αξιοκρατία αλλά και την αποτελεσματικότητα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε αναλυτικά

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.