Διαφορα

Η πανδημία... ξαναγράφει τον προϋπολογισμό

Πολύ λίγα αποδεικνύονται τα 7,5 δισ. που έχουν εγγραφεί για την κάλυψη μέτρων που συνδέονται με την πανδημία.

Το ξεκίνημα του 2021, δεν ήταν όπως το είχε προβλέψει τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα χειρότερα όμως, υπάρχει η πιθανότητα και οι επόμενοι μήνες στην οικονομία να μην είναι όπως τους είχαν φανταστεί πολίτες, επιχειρήσεις και φυσικά (και) η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η εξέλιξη της πανδημίας συνοδεύεται από διαρκείς ανατροπές στα σενάρια των ειδικών με το ρυθμό εμβολιασμών του πληθυσμού και τις μεταλλάξεις να γράφουν τη δική τους ιστορία και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια εάν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός τρίτου κύματος, στις παρυφές ενός ακόμα ολικού lockdown ή το φως στο τούνελ θα αρχίσει σιγά σιγά να αχνοφέγγει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναγνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το σενάριο που εξελίσσεται είναι δυσμενέστερο σε σχέση με αυτό που είχε εκπονηθεί τον περασμένο Νοέμβριο με την κατάθεση του προϋπολογισμού και αυτό με τη σειρά του φέρνει την ανάγκη προσαρμογών στο προσκήνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναγνώρισε χθες δημοσίως πως τα 7,5 δισ. ευρώ τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για την κάλυψη μέτρων που συνδέονται με την πανδημία θα χρειαστεί να αυξηθούν. Πόσο και πότε, παραμένει άγνωστο. Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Με τα σημερινά δεδομένα, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι τα 7,5 δισ. ευρώ μας φτάνουν μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και αυτή η πρόβλεψη είναι επισφαλής. Αν έρθει τρίτο κύμα, γενικό Lockdown , η εστίαση δεν ανοίξει ούτε τον Μάρτιο όπως φαινόταν πιθανό να συμβεί μέχρι πρότινος ή εάν δεν επιβεβαιωθούν στην πράξη με κρατήσεις οι υπολογισμοί ότι ο τουρισμός θα δουλέψει φέτος με τις μηχανές στο 60% του 2019, όλα αλλάζουν.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε περισσότερα

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.