Διαφορα

"Αδειάζει" το ταμείο για τα μέτρα στήριξης

Οι εγγεγραμμένοι πόροι στον προϋπολογισμό, ύψους 7,5 δισ. €, εξαντλούνται το πρώτο τρίμηνο. 

Στις αρχές της εβδομάδας, μετά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία της αγοράς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμούσε ότι από τα 7,5 δισ. ευρώ μέτρων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, έως τον Μάρτιο θα έχουν χρησιμοποιηθεί τα 5,9 δισ. ευρώ. 

Λίγα 24ωρα αργότερα, με την επιβολή ακόμα πιο αυστηρών περιορισμών στην Αττική και το κλείσιμο του λιανεμπορίου, η εκτίμηση αυτή έγινε παρωχημένη. 

Τα νεότερα δεδομένα περιορισμών και δημοσιονομικού κόστους υποδεικνύουν ότι τον Μάρτιο θα έχουν αναλωθεί κατά πάσα πιθανότητα και τα 7,5 δισ. ευρώ των μέτρων στήριξης, με τον προϋπολογισμό να βρίσκεται σε κατάσταση ασφυκτικών δημοσιονομικών πιέσεων. 

Ευτυχώς δεν υπάρχουν ούτε φέτος δημοσιονομικοί περιορισμοί και στόχοι. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι πόροι είναι πεπερασμένοι.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρακολουθεί καθημερινά, με αγωνία, την πορεία εσόδων και δαπανών σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις ανάγκες λήψης μέτρων στήριξης που γεννά, για ολοένα και περισσότερο χρονικό διάστημα. 

"Το κρίσιμο δημοσιονομικά πρόβλημα δεν είναι τόσο οι δύο εβδομάδες (σ.σ του lockdown στην Αττική), αφού το λιανεμπόριο στην Αττική δεν δούλευε ήδη, όσο η διάρκεια του lockdown και το τι θα συμβεί μόλις ανοίξει εκ νέου η οικονομία, ειδικότερα στο λιανεμπόριο, που αποτελεί σοβαρό κομμάτι της", δήλωσε χθες.

Διαβάστε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.