Διαφορα

Αναστολή πληρωμών σε ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές

Τι ζητούν οι επαγγελματίες. Αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Εν αναμονή ανακοινώσεων για το πάγωμα και των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών υποχρεώσεων χιλιάδων ασφαλισμένων που πλήττονται από τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, χιλιάδες επαγγελματίες καλούνται έως τις 31 Μαρτίου να καταβάλλουν την πρώτη από τις 5 δόσεις των χρεωστικών υπολοίπων που προέκυψαν μετά την εκκαθάριση εισφορών του 2019, του 2018 και του 2017.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, αντιμέτωποι με νέες συσσωρευμένες υποχρεώσεις αναμένεται να βρεθούν από τον ερχόμενο κιόλας μήνα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, καθώς εκτός από τα ειδοποιητήρια με τις τρέχουσες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις τους δεν λειτουργούν λόγω του καθολικού lockdown που έχει επιβληθεί στην αγορά, θα πρέπει να καταβάλλουν σε δόσεις και υποχρεώσεις του παρελθόντος.

Πρόκειται για χρεωστικά υπόλοιπα που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019, αλλά και των παρελθόντων ετών. Με διευκρινιστικό του έγγραφο το e-ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις 5 μηνιαίες δόσεις, από συνολικά 800.349 ασφαλισμένους – μη μισθωτούς.

Στην πλειοψηφία τους είναι επαγγελματίες που έχουν βρεθεί λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της στην αγορά χωρίς δραστηριότητα και εισόδημα, και οι οποίοι ζητούν από το οικονομικό επιτελείο το πάγωμα των τρεχουσών υποχρεώσεων, τουλάχιστον για όσο διάστημα τα καταστήματά τους είναι κλειστά.

Όσον αφορά πάντως, τις υποχρεώσεις από την εκκαθάριση, αυτές του 2019 είναι οι τελευταίες, καθώς από το 2020 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των μη μισθωτών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.