Διαφορα

Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60-64 ετών

Σε εξέλιξη είναι και οι εμβολισμοί υγειονομικών και ατόμων άνω των 75 ετών με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός εναντίον του ιού SARS-CoV-2, για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε εξέλιξη είναι οι εμβολισμοί για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας και για τα άτομα άνω των 75 ετών με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

Εχουν αναπτυχθεί δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 και άνω και το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών. 

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερες ηλικίες. Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.

Οπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δύο παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.