Διαφορα

Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για 6 εκατ. ιδιοκτήτες

Η κυβέρνηση, πριν ενσκήψει η πανδημία, είχε δεσμευθεί για οριζόντια μείωση σε ποσοστό 8%.

Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2021 για εκατομμύρια φορολογούμενους, αλλά και αυξήσεις για αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μέχρι τώρα φορολογούνταν για ακίνητα μεγάλης αξίας σαν να ήταν απλά αγροτεμάχια «κλείδωσε» το υπουργείο Οικονομικών με τους θεσμούς.

Η ένατη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία δημοσιεύθηκε χθες δείχνει το δρόμο, με δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση της άσκησης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών μέσα στον Μάρτιο και αναπροσαρμογή στον ΕΝΦΙΑ μέσα στον Απρίλιο. Το χρονοδιάγραμμα αυτό επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, βάζοντας όμως έναν αστερίσκο: την εξέλιξη της πανδημίας και πιθανές ανατροπές.

Αν δεν υπάρξουν νέες «εκπλήξεις» ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τα εκκαθαριστικά του 2020, καθώς -επίσης προκύπτει από την έκθεση- οι αλλαγές θα γίνουν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Αυτό σημαίνει πως ότι θα έβαζε στο ταμείο του κράτους το υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας της ένταξης 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού με αυξήσεις ΕΝΦΙΑ για ακίνητα σε περιοχές -φιλέτα τα οποία σήμερα φορολογούνται σαν χωράφια, θα το επιστρέψει σε έξι εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι θα δουν το εκκαθαριστικό τους να μειώνεται.

Ανεπίσημοι υπολογισμοί αναφέρουν εκτιμήσεις περί πιθανού δημοσιονομικού χώρου της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει σημαντικές μειώσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων. Οι τελικές εκτιμήσεις και λογαριασμοί όμως θα γίνουν αφού ολοκληρωθεί η άσκηση προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε περισσότερα

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.