Διαφορα

O νέος κυβερνητικός σχεδιασμός για άρση του lockdown

Aπρίλιο ανοίγει το εμπόριο, Μάιο εστίαση και τουρισμός και Ιούλιο, ίσως, τα μπαρ σε κλειστούς χώρους!

Ημέρα με την ημέρα αναβάλλεται όλο και περισσότερο η άρση του lockdown με τους αριθμούς όχι μόνο να μην ευνοούν κάτι τέτοιο, αλλά να αποτελούν και το μεγαλύτερο εμπόδιο για όποια διαφορετική σκέψη.

Aπρίλιο ανοίγει η λιανική, Μάιο η εστίαση και ο τουρισμός και Ιούλιο, ίσως, τα μπαρ σε κλειστούς χώρους. Αυτό είναι το νέο αφήγημα στην κυβέρνηση, που θέτει το πλαίσιο για έναν υποτυπώδη σχεδιασμό, καθώς η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει, ανατρέποντας τις προβλέψεις και εκτινάσσοντας το κόστος για την οικονομία.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός – πέραν του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία – κινείται σε τρεις άξονες: α) άνοιγμα του λιανεμπορίου β) διαχείρισης της κόπωσης των πολιτών και γ) επίσπευση των μαζικών εμβολιασμών. 

Εκτιμάται ότι το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων σε πρώτη φάση, το οποίο μπορεί να γίνει συντεταγμένα και με κανόνες, θα επιφέρει μια σημαντική κοινωνική και οικονομική ανάσα, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση. Παράλληλα, με την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών, θα χτίζεται το τείχος ανοσίας, το οποίο θα επιτρέψει και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών τις επόμενες 2 εβδομάδες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, ενώ σταδιακά υπολογίζεται με την ορθή τήρηση των μέτρων, ότι θα αρχίσει να επιπεδώνεται η καμπύλη. 

Συνεπώς, ο Μάρτιος θα παραμείνει δύσκολος μήνας για τη διαχείρισης της πανδημίας και τα πρώτα δείγματα αργής αποκλιμάκωσης, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στις αρχές Απριλίου. Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μικρή οριακή άνοδο των κρουσμάτων – ενδεχομένως κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα- και κύριο μέλημα είναι να αντέξουν τα νοσοκομεία. 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσαν την Πέμπτη νέο πακέτο μέτρων στήριξης, 2,5 δισ. ευρώ, που κανονικά θα ήταν το τελευταίο, αλλά έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, ίσως και να μην είναι. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ μόλις ανακοινώθηκε ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός 8ου κύκλου, αν χρειαστεί.  «Δεν υπάρχει κανένας που να μη θέλει να ανοίξει η οικονομία… χθες!», λένε στο οικονομικό επιτελείο. Αλλά αναγνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό.

Η αγωνία της κυβέρνησης και ο βασικός προσανατολισμός των μέτρων σε αυτή τη φάση είναι να αποτραπούν λουκέτα και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας έως ότου αρχίσει να βγαίνει η οικονομία από το τούνελ, όποτε κι αν γίνει αυτό.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.