Διαφορα

Βουδιστική Στούπα στη ορεινή Κορινθία

Η βουδιστική Στούπα στην Κορινθία είναι ένα από τα τρία κέντρα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

 

 

Ο Βουδισμός στη χώρα μας εμφανίστηκε το 1975,όταν Έλληνες ενδιαφερόμενοι για το Βουδισμό, προσκάλεσαν το Λάμα Όλε Νύνταλ για να διδάξει.


Το "Καλατσάκρα" είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στον Βουδισμό και σημαίνει "τροχός του χρόνου" ή "κύκλοι του χρόνου". Χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μια πολύ περίπλοκη διδασκαλία και πρακτική στο Θιβέτ. Παρά το γεγονός ότι η διδασκαλία είναι πολύ προηγμένη και περιλαμβάνει "εσωτερική" άσκηση, υπάρχει μια παράδοση να πραγματοποιούνται μεγάλες ανοικτές συγκεντρώσεις για το κοινό.



 
Το βουδιστικό κέντρο Κάρμα Μπέρτσεν δεν είναι ευρέως γνωστό στο κοινό, γράφει ο Δημήτρης Κατσούλας η ιδέα της κατασκευής του γεννήθηκε το 1987 όταν ο Λάμα Όλε Νύνταλ επισκέφτηκε την περιοχή, συνεπαρμένος από την μοναδικότητα της αποφάσισε να αγοράσει ένα κομμάτι γης με σκοπό την δημιουργία κέντρου διαλογισμού. Δύο δεκαετίες μετά, τον Αύγουστο του 2010 εγκαινιάστηκε η Καλατσάκρα Στούπα που ανήκει στα βουδιστικά κέντρα του διαμαντένιου δρόμου της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου.


Τι είναι όμως η Στούπα; Οι κατασκευές αυτές σύμφωνα με τον βουδισμό εμπνέουν τον άνθρωπο να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του πνεύματος και τις απεριόριστες δυνατότητες του, δείχνουν την αρμονία του σύμπαντος, είναι ένα "βοήθημα" για διαλογισμό.

 


Η τοποθεσία είναι μαγευτική, έχει θέα τον Κορινθιακό κόλπο και τις πλαγιές του Μαύρου όρους, ο χώρος είναι περιποιημένος και σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι κάπου στο Θιβέτ.


Στον Βουδισμό μια Στούπα (στα Σανσκριτικά προφέρεται στούπα, στα Θιβετιανά τσουέτεν, ενώ στην γλώσσα Πάλι προφέρεται θούπα όπου κατά λέξη σημαίνει σωρός) είναι μια ημισφαιρική αρχιτεκτονική δομή σαν ανάχωμα που γύρω της έχει έναν ξύλινο διάδρομο. Περιεχέι κειμήλια Βουδιστών, συνήθως τις στάχτες των μοναχών που έχουν αποτεφρωθεί και χρησιμοποιείται ως μέρος για περισυλλογή-προσευχή.


Σήμερα ο όρος συναντάται κυρίως στον Βουδισμό αλλά αρχικά η αρχιτεκτονική δομή της χρησιμοποιούνται και στον Τζαϊνισμό. Η λέξη και στούπα στα Σανσκριτικά μεταφράζεται ως κόμπος ή τούφα από μαλλιά ή το ανώτερο μέρος της κεφαλής ή κορυφή.

 

ΠΗΓΗ:lifo.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.