Διαφορα

Γιατί το Μαξίμου λέει "ναι" στο άνοιγμα

Τι προβληματίζει τους ειδικούς πριν δώσουν το οριστικό Ok.

Παρά το γεγονός ότι το σύστημα υγείας πιέζεται πολύ και ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός, η κυβέρνηση επιθυμεί από την επόμενη εβδομάδα να αρχίσει σταδιακά η άρση περιορισμών σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Η βούληση αυτή, παρότι φαίνεται αντιφατική, επί της ουσίας δεν είναι, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Και εξηγούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής"...

Πρώτον, παρά τη δεδομένη πίεση στις ΜΕΘ, η ψαλίδα μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων κλείνει διαρκώς. Χαρακτηριστικό είναι πως την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν ημέρες με περισσότερα εξιτήρια από εισιτήρια. Αυτό το σημαντικό στατιστικό στοιχείο θα αργήσει ακόμα να φανεί στις ΜΕΘ και στην πίεση του συστήματος υγείας, αλλά αποτυπώνει πως «από κάτω» έχει αρχίσει να υπάρχει μια σχετική ύφεση, που θα αποτυπωθεί σε όλα τα νούμερα στα μέσα Απριλίου. Και πέρυσι άλλωστε υπενθυμίζεται πως από τέλη Απριλίου το τότε κύμα παρουσίασε κάμψη.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες. Από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα αρχίσει να σκαρφαλώνει στους 20 βαθμούς Kελσίου, ευνοώντας τις δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους. Δεδομένου ότι οι επιστήμονες είναι βέβαιοι πως η διασπορά του τρίτου κύματος οφειλόταν κατά κύριο λόγο στους κλειστούς χώρους, το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα μεταφέρει την κοινωνική ζωή σε ανοικτούς χώρους, με ό,τι συνεπάγεται για την εξασθένηση του τρίτου κύματος.

Ο τρίτος λόγος που οδηγεί σε άνοιγμα έχει να κάνει με την πολύ ικανοποιητική πρόοδο των εμβολίων. Ηδη, όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ακης Σκέρτσος, έχουν γίνει 1.609.774 (μέχρι και χθες), με το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να είναι στο 10,1%. Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά εβδομάδα (κυλ. 7ήμερο) είναι 224.018, ενώ τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 1.993.733. Αυτό σημαίνει πως κάθε εβδομάδα χτίζεται με σταθερό ρυθμό ένα τείχος ανοσίας που μπορεί να συνδυαστεί με άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως έως το τέλος Απριλίου θα έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 2,5 εκατ. εμβολιασμοί. Εάν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν και οι περίπου 800.000 που έχουν νοσήσει, τότε θα μιλάμε για ένα τείχος ανοσίας κοντά στα 3 εκατ. άτομα. Τέλος, η μέθοδος του self testing θα δώσει ένα έξτρα εργαλείο, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχονται ατομικά, κάτι που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων.

Οι επόμενες κινήσεις

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα του Μάρτη, συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, που θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και θα λάβει σχετικές αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Είναι πολύ πιθανόν από την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξει το λιανεμπόριο, μαζί με τα λύκεια – ενδεχομένως και τα γυμνάσια–, ενώ θα υπάρξει χαλάρωση και στη διαδημοτική μετακίνηση. 

Οσον αφορά τη λιανική, θα δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πάει για ψώνια μόνο μία φορά την ημέρα με αποστολή sms στον νέο 5ψήφιο τηλεφωνικό κωδικό 13032, κάτι που θεωρείται πως θα συγκρατήσει σε πρώτη φάση την ανεξέλεγκτη κινητικότητα. 

Εάν ισχύει το μέτρο του sms, τότε το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει χωρίς click away και click inside. Από εκεί και πέρα, το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι το άνοιγμα της εστίασης, που παραμένει κλειστή από τον Νοέμβριο.

Σχετική αναφορά έκανε άλλωστε το Σαββατοκύριακο και ο κ. Ακης Σκέρτσος, λέγοντας πως εντός του Απριλίου θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση. Τέλος, πριν από το Πάσχα αναμένεται και η άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό.

Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Η σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» ειδικών και κυβέρνησης με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων να προβληματίζει, εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου και της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας.

Οπως εξηγεί η "Καθημερινή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου «με εγρήγορση» και της 3ης Λυκείου. «Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πανδημία», δήλωσε.

Ξεκαθάρισε ότι «το να ανοίξουμε με 2.000-2.500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές, γι’αυτό μού αρέσει ο όρος «ανοίγουμε με περίσκεψη και εγρήγορση». Πρέπει να εκθειάσουμε το γεγονός ότι μπαίνουν στη μάχη τα σελφ τεστ ή εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μπουν στη μάχη αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα είμαι σίγουρος ότι οι επιχειρηματίες θα τα τηρήσουν, είναι προς όφελός τους. Εάν ανοίξουμε με εγρήγορση. Δεν πρόκειται για “χαλάρωση”, πρέπει να απαγορευτεί αυτή η λέξη, είμαστε σε εγρήγορση». 

Για το λιανεμπόριο επισήμανε ότι πρέπει να πάρουμε αποκεντρωμένα μέτρα, και όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να ανοίξει με αυστηρά πρωτόκολλα. Στις κόκκινες περιοχές πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεκτικότερο βηματισμό, να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες στην αρχή σημαντικές, πχ τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταδίδουν περισσότερο, και όχι τα σούπερ μάρκετ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.