Διαφορα

Λιανεμπόριο και self test κρίνουν... το Πάσχα

Στο τραπέζι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Πιθανό το "πράσινο φως" για την άρση των περιορισμών τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά τα μέσα Απριλίου θα κρίνουν, σε μεγάλο βαθμό, την τελική ετυμηγορία κυβέρνησης και Επιτροπής σχετικά με το ενδεχόμενο μετακίνησης από νομό σε νομό εν όψει Πάσχα.

Το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων, έχει ήδη συζητηθεί, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Σημείο-κλειδί ώστε να ανάψει "πράσινο φως" για την επιχείρηση "Πάσχα στο χωριό" αποτελεί και η  ψυχολογική κόπωση -και η δυσφορία κάποιες φορές- των πολιτών που ίσως αποβεί καθοριστική.

Σε αυτό... συνεισφέρει και η πρόθεση να παραμείνει κλειστή η εστίαση τις μέρες εκείνες, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, παραπέμποντας στους πιθανούς ταξιδιώτες της Λαμπρής να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους και να αποφεύγουν τους εξωτερικούς συνωστισμούς.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιθυμούσαν να έχει θετική εξέλιξη το ζήτημα αυτό, ως μία ακόμα «βαλβίδα εκτόνωσης» στην πίεση της κοινωνίας, αλλά προς το παρόν κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους.

"Το τι θα γίνει έπειτα από κάμποσες εβδομάδες θα το ξαναπώ, είναι μία μάχη που δίνεται καθημερινά, μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα επιδημιολογικά και όχι μόνο δεδομένα και από κει και πέρα με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα", σχολίασε σχετικά την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, προσδοκώντας και ο ίδιος την ελάφρυνση του πολύ επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.

Κρίσιμο στοίχημα θεωρείται για την Κυβέρνηση και η σημερινή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα -πλην Θεσσαλονίκης, Αχαϊας και Κοζάνης. "Αναλαμβάνουμε ένα ρίσκο -έστω και μικρό- όμως αισιοδοξούμε πως με την τήρηση των μέτρων, δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες υγειονομικές εκπλήξεις", σημειώνει κυβερνητικός βουλευτής. 

Από σήμερα, μαζί με το εμπόριο, αναμένεται -σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- να δράσουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, για ελέγχους σε εργαζόμενους στα καταστήματα και καταναλωτές. 

Πηγές της Κυβέρνησης υπενθυμίζουν εξάλλου ότι υπάρχει και η  δυνατότητα επίσκεψης στις πλατφόρμες testing.gov.gr και ergasia.testing.gov.gr για δωρεάν τεστ εντοπισμού αντιγόνου, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να παραληφθούν τα self – test τα οποία είναι το «διαβατήριο» για να ανοίξουν τα σχολεία (τα Λύκεια κατ’ αρχήν) την επόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους τα  τεστ που τους αναλογούν από τα φαρμακεία, με την επίδειξη των AMKA τους. Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα. 

Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.