Διαφορα

Πανδημία: Υπέρογκα κέρδη για τους "κολοσσούς" της τεχνολογίας

Οι εταιρείες που ωφελήθηκαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση ήταν οι..αναμενόμενες!

 Από τις αρχές του 2021, οι "κολοσσοί" της υψηλής τεχνολογίας έχουν φανεί ικανοί όχι μόνο να μην επηρεάζονται από τις "αναταράξεις" στην Παγκόσμια οικονομία αλλά να επωφελούνται κιόλας. Οι πέντε όμιλοι της αποκαλούμενης ομάδας «GAFAM» (Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft) κατέγραψαν το α΄ τρίμηνο του 2021 πολύ καλές  επιδόσεις, σε οικονομικό επίπεδο. 

Η Amazon, η τελευταία από τις πέντε της ομάδας «GAFAM» που ανακοίνωσε αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2021, είχε και τον ταχύτερο ρυθμό διεύρυνσης των κερδών της, τα οποία αυξήθηκαν κατά 220% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Τα καθαρά κέρδη της Amazon έφθασαν τα 8,1 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 44% στα 109 δισ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Προφανώς, τα οικονομικά αποτελέσματά της ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από την ταχύρρυθμη  ανάπτυξη των ψηφιακών αγορών και την, εν μέρει "αναγκαστική",  στροφή επιχειρήσεων και καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο. 

Επιπρόσθετα,  σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Statista, τα κέρδη της Alphabet (μητρικής της Google) αυξήθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα κατά 162% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 17,9 δισ. δολαρίων. Στη συνέχεια, με το αμέσως υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης της καθαρής κερδοφορίας α΄ τριμήνου ακολουθεί η Apple, που πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 110% και κέρδη 23,6 δισ. δολαρίων. Εντυπωσιακή ήταν και η επίδοση της εταιρείας με το ομώνυμο κοινωνικό δίκτυο του Facebook, που είδε στη διάρκεια του τριμήνου τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 94% και να διαμορφώνονται στα 9,5 δισ. δολάρια. Τελευταία εμφανίζεται η Microsoft, η οποία, επωφελούμενη και αυτή από τον ορυμαγδό ψηφιοποίησης, που επιτάχυνε η πανδημία, πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης των καθαρών κερδών της κατά 44%, στα 15,5 δισ. δολάρια.

Για να έχετε ένα μέτρο.."σύγκρισης", τα κέρδη και μόνο των πέντε παραπάνω εταιρειών μέσα σ' ένα τρίμηνο, ανέρχονται σε ποσό διπλάσιο, σχεδόν, από το σύνολο των χρημάτων που αναμένεται να δαπανηθούν μέσω του "Ταμείου Ανάκαμψης" για ν' αντιμετωπιστούν, εντός Ε.Ε., οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. 

 

(με στοιχεία από kathimerini.gr)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.