Διαφορα

Γρίφος μέχρι τέλους για εμπορικά, μετακινήσεις

Σήμερα η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα νέα ανοίγματα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και την επακόλουθη επεξεργασία των εισηγήσεών τους από το Μέγαρο Μαξίμου, θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. 

Σε αρκετά θέματα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι απόψεις των ειδικών διίστανται, ενώ, δεδομένου ότι «οι εισηγήσεις είναι επιστημονικές, όμως οι τελικές αποφάσεις κυβερνητικές», σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η τελική λύση του γρίφου ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί σε απόλυτο βαθμό. 

Για παράδειγμα, ενώ μέχρι χθες θεωρείτο βέβαιο πως μαζί με την κατάργηση των sms, στο τέλος της εβδομάδας, θα απελευθερώνονταν και οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα (το έχει άλλωστε προαναγγείλει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης), υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για πιθανή διατήρηση του click in shop σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πιθανόν σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων. 

Επίσης, προβληματισμός υπάρχει για τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό από μεθαύριο, Παρασκευή, καθώς αναγνωρίζεται μεν ότι τα self-tests -ή άλλα τεστ- θα ήταν χρήσιμα για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του ιού, όμως πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί και να ελεγχθεί. 

Ένα σενάριο με αρκετές πιθανότητες εφαρμογής είναι να καταστεί υποχρεωτικό το self-test (ή το πιστοποιητικού εμβολιασμού) μόνο σε όσους μεταβαίνουν στα νησιά, όπου οι δομές υγείας δεν θα αντέξουν ενδεχόμενη πίεση, και όχι σε αυτούς που επιλέγουν την ηπειρωτική Ελλάδα (θα υπάρχει προς αυτούς ισχυρή σύσταση για τεστ), ωστόσο και εδώ η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα.

Παράλληλα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να μεταφερθεί χρονικά κατά μία τουλάχιστον ώρα αργότερα, τα μεσάνυχτα, ίσως και μισή ώρα επιπλέον, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και το πιο αργό κλείσιμο της εστίασης από τις 11 μ.μ. που είναι σήμερα. Προς το παρόν πάντως δεν αναμένεται να επιτραπεί στα συγκεκριμένα καταστήματα η χρήση μουσικής, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί προς το τέλος του μήνα.

Δείτε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.