Διαφορα

Αύξηση κατώτατου μισθού: Αύριο η απόφαση

Τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, αναμένεται να γίνει η σχετική εισήγηση από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Χατζηδάκη

Θ' ακολουθήσει η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να υιοθετηθεί κάποια σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό, καθώς το οικονομικό "κλίμα" που επικρατεί στη χώρα, δεν επιτρέπει- σύμφωνα και με το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών)- επιπλέον διαταραχές στην αγορά εργασίας.

Στο σχέδιο πορίσματος-διαβούλευσης που έχει υποβληθεί στον κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να το λάβει υπόψη του κατά την εισήγησή του, παρατηρείται έντονη απόκλιση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, όσον αφορά το θέμα.

Ειδικότερα, η μεν Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 15,4%- έτσι ώστε να διαμορφωθεί στα 751 ευρώ-, ενώ οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στο σημερινό του επίπεδο, ενώ ορισμένοι αναφέρουν ως μέτρο στήριξης των εργαζομένων και της εγχώριας ζήτησης την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω μείωσης των ασφαλιστικών, αλλά όχι των συνταξιοδοτικών, κρατήσεων.

Ουσιαστικά, το πόρισμα που έχει στα χέρια του ο κ. Χατζηδάκης "συνηγορεί" υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα γίνει ασμένως αποδεκτό από την πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο να εισηγηθεί ο αρμόδιος Υπουργός μια σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό, καθώς, μάλιστα, δεν υπάρχει σχετική συναίνεση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων- μια "συνθήκη" που υφίστατο το 2018, λόγω της τότε προοπτικής προς ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.