Διαφορα

Κορωνοϊός: Ευρωπαϊκή χώρα επέστρεψε στο "lockdown"

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Πρόκειται για τη Ρουμανία που λαμβάνει σκληρά μέτρα για να περιορίσει το "τέταρτο κύμα" της πανδημίας

Η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, αλλά, κυρίως, το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της χώρας είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την υιοθέτηση μέτρων από τη Ρουμανική Κυβέρνηση.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Ρουμανία ανακοίνωσε τους αριθμούς – ρεκόρ των 18.863 νέων κρουσμάτων και 574 θανάτων. Από τους 43.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του covid-19 και των επιπλοκών του, το 13% έχουν εκπνεύσει το φετινό Οκτώβριο (περίπου 5.600). Τις 20 πρώτες μέρες του προηγούμενου μήνα ο θάνατος από τη λοίμωξη "χτυπούσε" κάθε 5 λεπτά κατά μ.ό. Οι εικόνες στις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία είναι αντίστοιχες Ιταλίας Μαρτίου 2020.

Μετά την υιοθέτηση "σκληρών μέτρων", τα ημερήσια κρούσματα "έπεσαν" μεν στα περίπου 8.000 ανά ημέρα, αλλά η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας παραμένει.

Στη Ρουμανία ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως και τις 06:00, ενώ τα καταστήματα εστίασης κλείνουν στις 9 το βράδυ. Επιπλέον, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική ενώ μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν περάσει κορωνοϊό  μπορούν να μεταβαίνουν σε εμπορικά καταστήματα της χώρας.

Η "απροθυμία" πολλών Ρουμάνων στο να κάνουν το εμβόλιο, οφείλεται, κυρίως, στην επιρροή που ασκείται επάνω τους από εθνικιστές πολιτικούς και ,εξόφθαλμα, από τη ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχει πολύ μεγάλη απήχηση, ειδικά στην περιφέρεια και τις αγροτικές περιοχές. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.