Διαφορα

Σε lockdown από σήμερα οι 60αρηδες χωρίς τρίτη δόση

Λήγει η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους συμπλήρωσαν επτά μήνες από τη 2η δόση. Ποια "δικαιώματα" χάνουν. 

Ανεμβολίαστοι θεωρούνται από σήμερα οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά της Covid.  Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους παύουν να ισχύουν, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, να υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων και την υποχρέωση για rapid test.

Όσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.

Το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον τρεις μήνες. Αυτά που εκδόθηκαν έως τις 30 Οκτωβρίου 2021, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2021, θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες.

Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Αναφέρει, το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.