Διαφορα

Μετάλλαξη "Όμικρον": Αντιδράσεις και ταξιδιωτικό χάος στην Ε.Ε.

H καθιέρωση μοριακού τεστ ακόμη και από εμβολιασμένους ταξιδιώτες προκαλεί εύλογη απορία.

Η αποδόμηση των κοινών κανόνων για τα ταξίδια εντός Ε.Ε. βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των ηγετών της Ε.Ε. για την πανδημία στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, αναφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας "Καθημερινή" από τις Βρυξέλλες.

H ανακοίνωση της Ελλάδας και της Ιταλίας αυτή την εβδομάδα (είχαν προηγηθεί η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος) ότι θα απαιτούν τεστ PCR, ακόμα και από τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από άλλα κράτη-μέλη, προκάλεσε αντιδράσεις και προβληματισμό σχετικά με τις προοπτικές της ελεύθερης κυκλοφορίας, καθώς θα εξαπλώνεται στην Eνωση η παραλλαγή «Ομικρον».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαβιέ Μπετέλ, είπε ότι ο πολλαπλασιασμός των παρεκκλίσεων από την κοινώς συμφωνημένη πολιτική, που προβλέπει τη μη επιβολή επιπλέον υποχρεώσεων σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες, θα επιδράσει αρνητικά στις προσπάθειες να πειστούν να εμβολιαστούν όσοι ακόμα διστάζουν.

"Αν δεν διαφοροποιείς μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων γιατί χρειάζονται όλοι τεστ PCR, νομίζω ότι είναι εσφαλμένη προσέγγιση", είπε ο κ. Μπετέλ. "Δεν είναι μία θέση την οποία θα υποστηρίξω. Είναι μία εθνική απόφαση, αλλά για μένα πρόκειται περί ενός κοινού προβλήματος που απαιτεί κοινές λύσεις", σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε για το πώς εκτυλίχθηκε η συζήτηση, οι ηγέτες "εστίασαν στην εγκυρότητα των πιστοποιητικών COVID και στη σημασία συνεκτικών και συντονισμένων προσεγγίσεων όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα". 

Μεταξύ άλλων τέθηκε και το ζήτημα της έγκαιρης ενημέρωσης: η Κομισιόν και τα άλλα κράτη-μέλη πρέπει να ενημερώνονται τουλάχιστον 48 ώρες πριν επιβληθούν έκτακτα μέτρα. Η Ιταλία δεν ενημέρωσε έγκαιρα για τις νέες της αποφάσεις, ενώ ούτε η Ελλάδα είχε ενημερώσει επισήμως έως χθες το πρωί.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε περισσότερα

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.