Διαφορα

Επίδομα ανεργίας: "Πιλοτική" αύξησή του για 30.500 δικαιούχους

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Υψηλότερο επίδομα ανεργίας, βασισμένο στον μισθό που είχαν όταν απολύθηκαν, θα λαμβάνουν περίπου 20.000 άνεργοι.

Aύξηση θα υπάρξει και στον αριθμό αλλά και στο ύψος του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε ακόμα 10.500 δικαιούχους. Τα πιλοτικά αυτά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με 100 εκατ. ευρώ. Στο σχέδιο νόμου του υπ. Εργασίας για τον ΟΑΕΔ καθορίζεται το πλαίσιο και ορίζεται η δυνατότητα της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης – ΔΥΠΑ (όπως θα μετονομαστεί ο Οργανισμός) να διενεργεί τέτοια πιλοτικά προγράμματα όπου θα εφαρμόζονται νέοι κανόνες, όσον αφορά το ύψος του επιδόματος αλλά και τις προϋποθέσεις για την καταβολή του.

 Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειονότητα των ανέργων λαμβάνει το ίδιο σταθερό ποσό, το οποίο ορίζεται ως το 55% του νόμιμου κατώτατου μισθού (726 ευρώ), ανεξάρτητα από το πόσα εισέπρατταν και πόσο καιρό εργάζονταν, πριν μείνουν άνεργοι. 
 Η αρχική πρόταση για τους μακροχρόνια ανέργους προβλέπει τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας καθώς και την αύξησή του, από 200 ευρώ για 12 μήνες σε 325 ευρώ τους πρώτους τέσσερις μήνες, 275 ευρώ τους επόμενους τέσσερις και 200 ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Προβλέπεται, ως προϋπόθεση, η παράλληλη συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης. 

Και τα δύο προγράμματα θα είναι πιλοτικά, σε δύο – τρεις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές με χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύουν το εθνικό επίπεδο ή τους ανέργους ενός εθνικού δείγματος, χωρίς να αποκλείεται και η χρήση ενός υβριδικού μοντέλου.

 Ωστόσο, ταυτόχρονα, με βάση το άρθρο 21 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του, δηλαδή ταιριάζουν με το εργασιακό του προφίλ, σχετίζονται με τον τελευταίο μισθό που έπαιρνε όταν εργαζόταν και είναι κοντά στον τόπο εργασίας του, θα διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία θα διαγράφεται από το ψηφιακό μητρώο του ΟΑΕΔ (που θα ονομάζεται, πλέον, ΔΥΠΑ) για δύο έτη.

Εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται, η διακοπή των παροχών και η διαγραφή από το ψηφιακό μητρώο θα είναι για έξι μήνες. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.