Διαφορα

"Ελπίδα διάσωσης από τη βέβαιη οικονομική καταστροφή"

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Ανακοίνωση της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου κι Επιχειρηματικότητας για τα νέα μέτρα

Ελπίδα διάσωσης από τη βέβαιη οικονομική καταστροφή φέρνουν στον εμπορικό κόσμο τα νέα μέτρα στήριξης έναντι της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους (ρεύμα, καύσιμα), που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό επιτελείο. Φαίνεται να έγινε αντιληπτή η ανάγκη για ενισχυμένη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Η ΠΟΕΕ έθεσε έγκαιρα την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις ως ΕΥΑΛΩΤΕΣ και ως εκ τούτου να ληφθούν γι’ αυτές ενισχυμένα μέτρα στήριξης. Η Κυβέρνηση δείχνει να κατάλαβε την ανάγκη, με την πρόνοια που έδειξε γι’ αυτές.

Δεν μπορούμε βέβαια να μην κάνουμε 2-3 επισημάνσεις.

Πρώτον, όποια μέτρα κι αν ληφθούν από την Κυβέρνηση, θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα είναι περιορισμένης βοήθειας, λόγω του κινδύνου του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που υποθηκεύει το μέλλον και μάλιστα, στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, το άμεσο μέλλον. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν επιθυμούμε, γιατί θα κληθούμε οι επιχειρήσεις να πληρώσουμε για άλλη μια φορά το μάρμαρο. Συνεπώς χρειάζονται παρεμβάσεις από πλευράς της Ευρώπης. Βλέπουμε εξάλλου ότι όλες οι χώρες, μπροστά στην ενεργειακή κρίση, που ενισχύεται ραγδαία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προχωρούν στη λήψη δραστικών μέτρων στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Σε επίπεδο Ευρώπης όμως, αναλώνονται όλοι σε ατελείωτες συζητήσεις, σε υπολογισμούς, σε διατυπώσεις επιφυλάξεων και τελικά σε στρουθοκαμηλισμούς. Θα ανακοινωθούν μέτρα, όταν θα έχουμε όλοι «γονατίσει» από την ακρίβεια και την οικονομική δυσπραγία. Γι’ αυτό η ΠΟΕΕ καλεί την ΕΣΕΕ να κάνει δυναμικές παρεμβάσεις σε όλους του Ευρωπαϊκούς φορείς που εκπροσωπεί την επιχειρηματικότητα της χώρας μας, για να κινητοποιηθούν κι αυτοί στην πίεση προς τα Ευρωπαϊκά Όργανα για λήψη ουσιαστικών, αλλά και γρήγορων αποφάσεων. Καλεί την Κυβέρνηση να θέσει σθεναρά την ήδη διατυπωμένη από τον Πρωθυπουργό θέση για την ανάγκη λήψης μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, οι παρεμβάσεις στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων μέσω επιδομάτων, είναι μεν αναγκαίες σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, αλλά είναι ταυτόχρονα και «δυναμίτες» για την προσπάθεια δημιουργίας μιας Οικονομίας με προοδευτικό, αναπτυξιακό προσανατολισμό, με προσήλωση στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας και ευημερίας. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με την αγορά εργασίας και συγκεκριμένα η τεράστια έλλειψη που καταγράφεται στην αγορά εργαζομένων, ιδιαίτερα εξειδικευμένων, δείχνει τον αποπροσανατολισμό του εργατικού δυναμικού της χώρας και τον εφησυχασμό που επικρατεί και καλλιεργείται μέσω της επιδοματικής διαβίωσης και της απροθυμίας για εργασία. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι ενισχύσεις στήριξης της Κοινωνίας και των επιχειρήσεων πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιναυτή τη διάσταση και να σχεδιάζονται έτσι ώστε να φύγουμε επιτέλους από αυτό το νοσηρό, αντιαναπτυξιακό μοντέλο.

Τρίτον, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της Οικονομίας αλλά και της Κοινωνίας, είναι ανάγκη να μπορέσουνε να σταθούν στα πόδια τους μετά τις απανωτές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ακρίβεια-πόλεμος) και να πορευτούν χωρίς την ανάγκη κρατικών παρεμβάσεων. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται μια δέσμη μέτρων που θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Αυτά τα μέτρα έχουν να κάνουν κυρίως με τα βαρίδια-χρέη του παρελθόντος και τον θεσμικό συντελεστή ρευστότητας της αγοράς, δηλαδή τις Τράπεζες. Είναι ανάγκη όλες οι υποχρεώσεις των πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων να τακτοποιηθούν με μια νέα, γενναία ρύθμιση των 120 δόσεων, με μειώσεις των προσαυξήσεων. Αυτή η ρύθμιση να αφορά το σύνολο των υποχρεώσεων προς το Κράτος και τους ασφαλιστικούς φορείς. Οι επιχειρήσεις που περάσανε όλα αυτά τα χρόνια και αντέξανε, έχουν εκ των πραγμάτων αποδείξει ότι έχουν την ικανότητα, αλλά και τη βούληση να παλέψουν για την επιβίωσή τους και την παραμονή τους στην αγορά. Με τη ζητούμενη ρύθμιση πρώτον θα βάλουν τις υποχρεώσεις τους σε μια σειρά και δεύτερον θα αποκαταστήσουν την φορολογική και ασφαλιστική τους ενημερότητα , αλλά και την πιστοληπτική τους ικανότητα. Τα παραπάνω θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στις επιχειρήσεις, όταν μάλιστα συνδυαστούν με τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις εμπορικές συναλλαγές και τον πειθαναγκασμό των Τραπεζών να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις με το κριτήριο της απόδοσης της επένδυσης κυρίως, δηλαδή με το βλέμμα προς το μέλλον και όχι με το τιμωρητικό βλέμμα προς το παρελθόν (το αμαρτωλό παρελθόν, που η συμπεριφορά των ίδιων των Τραπεζών, βραχυκύκλωσε την πραγματική Οικονομία και πέταξε έξω τις πολύ μικρές επιχειρήσεις). 

 

Η ΠΟΕΕ χαιρετίζει τα μέτρα στήριξης των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ζητά μέτρα για να μπορέσουν αυτές οι επιχειρήσεις να διαδραματίσουν το ρόλο τους στο Οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας, απαλλαγμένες από βαρίδια του παρελθόντος και σε ένα υγιές επιχειρηματικό-οικονομικό περιβάλλον, στραμμένο προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.