Διαφορα

Ο ΣΑΟΟ "κατέκτησε" τον Χελμό (pics)

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Η κορυφή της Βελιάς, στα 1566 μέτρα, έγινε... δική του!

Μια εντυπωσιακή πορεία σε μια από τις λιγότερο επισκέψιμες κορυφές του επιβλητικού Χελμού (Αροάνια), πραγματοποίησε ο ΣΑΟΟ (Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων), την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.

Η ορειβατική ομάδα έφτασε στις 10.00 το πρωί με το λεωφορείο  στο διάσελο του Αγίου Νικολάου των Άνω Λουσών (Άνω Σουδενά), αφού πρώτα έγινε  μια ολιγόλεπτη στάση στους Κάτω Λουσούς  για να θαυμάσουμε τον καλοδιατηρημένο πύργο της ιστορικής οικογένειας Πετμεζά, αναφέρει το δελτίο Τύπου.  

Και συνεχίζει: από τον Άγιο Νικόλαο πήραμε ένα μη σηματοδοτημένο αλλά ευκρινές μονοπάτι μέσα σε μεικτό δάσος και σε δύο ώρες περίπου πατήσαμε την κορυφή Βελιάς στα 1566 μέτρα. Η θέα από την κορυφή ήταν φανταστική. Θαυμάσαμε την χιονισμένη κορυφή Νεραϊδόραχη όπου βρίσκεται το αστεροσκοπείο Αρίσταρχος και τις υπόλοιπες κορυφές του Χελμού, όπως επίσης μεταξύ άλλων, το Παναχαϊκό, τον Ερύμανθο, και την χιονισμένη κορυφή Οστρακίνα του Μαινάλου.  

Στη συνέχεια κατηφορίσαμε προς την Αγία Λαύρα μέσα από μονοπάτι, το τελευταίο κομμάτι του οποίου ήταν μέσα στο δάσος. Η διάσχιση αυτή είχε διάρκεια 2 ½ ώρες μέχρι την ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε την σημαία της Επανάστασης την 25η Μαρτίου του 1821. Επιστρέφοντας στην Τρίπολη κάναμε στάση στην Κλειτορία (Μαζέικα) για το καθιερωμένο ορειβατικό γεύμα. Αργά το απόγευμα φτάσαμε στην Τρίπολη.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.