Διαφορα

Πάσχα με οβελία στα 15€ το κιλό θα κάνουμε εφέτος!

Αυξημένο κατά 35% αναμένεται να είναι το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών.

«Αλμυρός» θα είναι φέτος το Πάσχα ο οβελίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η τιμή του τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να αγγίξει- αν όχι και να ξεπεράσει- τα 15 ευρώ το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία. 

Όπως αναφέρει, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος, φέτος η τιμή των αμνοεριφίων έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, η τιμή του αρνιού εκτιμά ότι θα κινηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στα 14 ευρώ το κιλό και του κατσικιού στα 15 ευρώ το κιλό. 

"Πρέπει να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές. Οι συνταξιούχοι των 300 ευρώ και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ πώς θα αγοράσουν αρνί για το Πάσχα;", επισημαίνει.

Το αυξημένο κόστους ζωοτροφών όπως είναι αναμενόμενο έχει συμπαρασύρει και τις τιμές των παραγωγών, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Τσομπάνο, πωλούν περίπου 1 ευρώ ακριβότερα από πέρυσι. "Πέρυσι πωλούσαμε 6,5-7,5 ευρώ το κιλό και φέτος 7,5-8,5 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος των σφακτικών (1,5 ευρώ), το αρνί φεύγει από εμάς γύρω στα 10 ευρώ και καταλήγει να διατίθεται στη λιανική έναντι 14-15 ευρώ", προσθέτει. 

Πάντως, παρά την αυξημένη τιμή του οβελία, ο πρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρει ότι η ζήτηση έχει εκτοξευθεί, ακόμα και ένα μήνα πριν το Πάσχα, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή. "Παρά το γεγονός ότι πάντα οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής, εδώ κι ένα μήνα αγοράζουν αρνιά και τα βάζουν στον καταψύκτη τους". 

Ενδεικτικά, κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη που πέρυσι τέτοια περίοδο είχε πουλήσει 50-60 αρνιά, φέτος σε διάστημα δύο εβδομάδων –τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα- έχει διαθέσει 400 αρνιά.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι παρά το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα των Καθολικών πέφτει μια εβδομάδα πριν από το δικό μας, δεν τίθεται θέμα ελλείψεων στην αγορά. Αν και η Ελλάδα εξάγει σημαντικές ποσότητες σε Ιταλία και Ισπανία, η διαθεσιμότητά τους αντισταθμίζεται από τις εισαγωγές που κάνει η χώρα μας, κυρίως από τη Ρουμανία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.