Διαφορα

Στην εκκλησία με μάσκα και στον οβελία με... self test

Κάτι πριν από τον κορωνοϊό θα θυμίζει ο εφετινός εορτασμός του Πάσχα. Πώς αναμένεται να το γιορτάσουμε.

Με περισσότερη ελευθερία σε σχέση με πέρυσι και ισχυρότερη άμυνα λόγω του εμβολιασμού και παράλληλα με μάσκες στις εκκλησίες, εντός και εκτός, κατά την περιφορά του Επιταφίου και στην Ανάσταση, αλλά και με self test πριν από το τραπέζι της Λαμπρής, θα (πρέπει να) περάσουμε το φετινό Πάσχα. 

Μπορεί εφέτος η μεγάλη εαρινή θρησκευτική γιορτή να θυμίζει περισσότερο την προ COVID εποχή συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν, σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής,  ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε όσα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και επιπροσθέτως να αναλάβουμε την ευθύνη με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Σε αυτή τη φάση και μετά δύο διαδοχικά κύματα των παραλλαγών «Ομικρον 1» και «Ομικρον 2», οι επιδημιολογικοί δείκτες υποχωρούν, με τους θανάτους και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ ωστόσο να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Την τελευταία εβδομάδα οι ημερήσιες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 28,7% σε σχέση με την προηγούμενη, και οι νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 κατά 24%. Το ποσοστό θετικών τεστ είναι πλέον κοντά στο 6%, όταν στις αρχές Απριλίου άγγιζε το 8%. 

Ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων ασθενών με COVID-19 υποχώρησε μόνο κατά 9,5% την τελευταία εβδομάδα και των διασωληνωμένων κατά 7% (στις 14/4 συγκριτικά με τις 7/4). Οι ειδικοί επιστήμονες δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εξέλιξη της πανδημίας για τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι το υψηλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού και η μεταφορά πολλών δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους λόγω θέρους, θα καταστήσουν την επιδημία της COVID-19 ελεγχόμενη. 

Υπό δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι να μην εμφανιστεί νέα παραλλαγή ικανή να διαφύγει της ανοσίας από εμβόλιο και νόσηση. H νέα υποπαραλλαγή «XE» (υβρίδιο των «Ομικρον 1» και «Ομικρον 2») δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. 

Η δεύτερη είναι να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και να ακολουθούμε τις υγειονομικές συστάσεις κατά την Ανάσταση και το Πάσχα, που φέτος έπειτα από δύο χρόνια μάς επιτρέπεται να γιορτάσουμε σχεδόν κανονικά.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.