Διαφορα

Πελοπόννησος: Ευάλωτη λόγω κλιματικής αλλαγής

Μελέτη αναδεικνύει τον κίνδυνο ερημοποίησης ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας!

Κατά τις επερχόμενες δεκαετίες, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι ευάλωτη στις συνέπειες που θα επιφέρουν η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων καθώς και η αύξηση της συχνότητας και της έντασης ακραίων κλιματικών καταστάσεων, όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι ακραία έντονες βροχοπτώσεις και οι ημέρες με ακραίο κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς, που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. 

Αυτά τα ανησυχητικά συμπεράσματα προκύπτουν από τη χθεσινή παρουσίαση του συγγράμματος με τίτλο «Υδροκλιματικά, βιοκλιματικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου: Από το παρελθόν στο μέλλον», το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. 

Πρόκειται για ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΦΑΚ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την παρουσίαση πραγματοποίησαν ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Χρήστος Ζερεφός και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η μελέτη αναδεικνύει επίσης τον κίνδυνο της ερημοποίησης, που διαφαίνεται ιδιαίτερα μεγάλος στο μέλλον, ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με όλους τους δείκτες ερημοποίησης να εμφανίζουν χειροτέρευση καθώς οδεύουμε προς το μέσον του 21ου αιώνα.

Συνολικά καταγράφονται συστηματικά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στους βασικότερους τομείς της οικονομίας και της ζωής του τόπου, όπως στα υδατικά αποθέματα και στη βιοποικιλότητα, στην υγεία του πληθυσμού, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό, στη ζήτηση ενέργειας και στη βιομηχανία.

Οπως επισημαίνεται, κίνδυνο διατρέχουν και τα μνημεία της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.