Διαφορα

Τρίπολη: Την Παρασκευή πιάνουν δουλειά οι 70 δασοκομάντος

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Συνολικά 6 χώρες μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα: Βουλγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, Γαλλία, Νορβηγία και Φινλανδία.

Στην Ελλάδα βρίσκονται από τη Δευτέρα οι πρώτοι από τους συνολικά 250 Ευρωπαίους δασοπυροσβέστες που θα συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Πρόκειται για 11 άτομα, όλοι τους επικεφαλής των διαφορετικών ομάδων δασοκομάντος, τα μέλη των οποίων αναμένεται να φτάσουν την Παρασκευή στη χώρα και να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής.

Οι επικεφαλής των Ευρωπαίων δασοκομάντος ήρθαν νωρίτερα στη χώρα μας, προκειμένου να έχουν επαφές με τους Ελληνες ομολόγους τους και να ενημερωθούν για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η άφιξη των ξένων πυροσβεστών στην Ελλάδα, όχι εσπευσμένα εν μέσω μεγάλων πυρκαγιών όπως συνέβαινε συνήθως, αλλά προκαταβολικά και πριν από την έξαρση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, εντάσσεται στο πλέγμα μέτρων και πρωτοβουλιών που ελήφθησαν σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο στο τέλος του περυσινού καταστροφικού καλοκαιριού. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου είχε καταστήσει σαφές σε συνομιλητές του ότι «δεν θα διστάσει να προσκαλέσει το επόμενο καλοκαίρι δυνάμεις ξένων πυροσβεστών με εμπειρία, προκειμένου να συμβάλουν στο έργο της δασοπυρόσβεσης».

Τους μήνες που ακολούθησαν, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεργασία με τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά και τον γενικό γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου υλοποίησε το φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο πείθοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει την προεγκατάσταση στην Ελλάδα 250 Ευρωπαίων δασοπυροσβεστών.

Η φιλοσοφία του σχεδίου είναι η εξής: οι ξένοι πυροσβέστες θα έρθουν εγκαίρως στη χώρα και θα είναι άμεσα διαθέσιμοι σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν και δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος έως ότου ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, υπάρχει η πεποίθηση πως η επιχειρησιακή συνύπαρξη ξένων και Ελλήνων δασοκομάντος θα οδηγήσει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Συνολικά 6 χώρες μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα: Βουλγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, Γαλλία, Νορβηγία και Φινλανδία, με τους Γάλλους και τους Ρουμάνους να συνδράμουν και πέρυσι τη χώρα με προσωπικό και μέσα. Σύμφωνα με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, οι δασοπυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία αναμένονται στην Ελλάδα μαζί με τα δικά τους οχήματα, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχουν μόνο με προσωπικό. Θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.