Διαφορα

Προγραμματική σύμβαση για την απομάκρυνση 269 αμιαντοσκεπών

Φωτογραφία: ppel.gov.gr

Αφορά στους οικισμούς ΜΟΜΑ Καλαμών και Μαραθούσας του δήμου Μεγαλόπολης. 

Η εκπόνηση μελετών ωρίμανσης του με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ έργου απομάκρυνσης αμιαντοσκεπών σε οικισμούς του Δήμου Μεγαλόπολης αποτελεί το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΑΟΤΑ “Αναπτυξιακή Αρκαδίας Α.Ε.”, την οποία υπέγραψαν χθες, Πέμπτη 11 Αυγούστου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος του πιο πάνω ΑΟΤΑ Παναγιώτης Μπούρας.

Στον Δήμο Μεγαλόπολης βρίσκονται οι οικισμοί ΜΟΜΑ Καλαμών και Μαραθούσας, στους οποίους εντοπίζονται κατοικίες που διαθέτουν στέγες  και  μετώπες αμιαντοτσιμέντου. Οι εν λόγω οικισμοί κατασκευάστηκαν από τη ΜΟΜΑ για τους σεισμόπληκτους του 1965 και παραχωρήθηκαν στους ιδιοκτήτες.

Συνολικά και στους δυο οικισμούς εντοπίστηκαν 269 κατοικίες οι οποίες αποτελούνται από στέγες (κυματοειδή φύλλα αμιαντοτσιμέντου) συνολικής επιφάνειας 26.942 m2 και μετώπες (επίπεδα και κυματοειδή φύλλα αμιαντοτσιμέντου) συνολικής επιφάνειας 4.044 m2.

Εκτιμάται επίσης πως εκτός των ορίων των δύο οικισμών, υπάρχουν περίπου 30 κατοικίες που διαθέτουν αμιαντοσκεπές και βρίσκονται στον αστικό ιστό του Δήμου Μεγαλόπολης.

Από παλαιότερη μελέτη ελέγχου και εκτίμησης επικινδυνότητας των στεγών αμιάντου που έχει εκπονηθεί το 2009  από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος” για λογαριασμό του Δήμου Μεγαλόπολης, προκύπτει πως τα υλικά αμιαντοτσιμέντου έχουν υποστεί επιφανειακές φθορές, κυρίως λόγω διάβρωσης και παλαιότητας και έχουν χάσει την συνεκτικότητά τους.

Σημειώνεται επίσης, πως οποιαδήποτε διαταραχή – επέμβαση (μηχανική ή χειροκίνητη) στα υλικά αμιάντου, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, εγκυμονεί κίνδυνο δημιουργίας ρύπανσης από ίνες αμιάντου στον αέρα των κατοικιών, έχοντας ως αποτέλεσμα επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία των κατοίκων.

Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση μελέτης απομάκρυνσης από εξειδικευμένο προσωπικό και έμπειρους μηχανικούς, διασφαλίζοντας την ασφαλή αποξήλωση και διαχείριση των αμιαντούχων υλικών.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.