Διαφορα

Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από την έκπτωση συνέπειας για φθηνότερο ρεύμα;

Ακόμα και η παραμικρή έκπτωση στο συνολικό ποσό που καλείται ένας καταναλωτής να πληρώσει είναι επιθυμητή.

Ειδικά με τις τιμές που έχουν «πάρει την ανηφόρα» και δεν αναμένονται να πέσουν σύντομα, τέτοιες εκπτώσεις φαντάζουν μια όαση μέσα στην καταστροφή. Ως εκ τούτου, πρωτοβουλίες όπως η έκπτωση συνέπειας που υποστηρίζουν πάροχοι όπως η ΔΕΗ ενδέχεται να ωφελήσουν το κόστος του λογαριασμού σας σημαντικά – αρκεί φυσικά να την εκμεταλλευτείτε στον μέγιστο βαθμό και να ακολουθήσετε κατά γράμμα τους όρους και τις προϋποθέσεις με στόχο το φθηνότερο ρεύμα

Πώς μπορώ να επωφεληθώ από την έκπτωση συνέπειας;

Όπως φανερώνει και το όνομά της, η έκπτωση συνέπειας αφορά σε λογαριασμούς που εξοφλούνται εντός του χρονικού πλαισίου που έχει οριστεί για την εξόφλησή τους. Με άλλα λόγια, εάν ο λογαριασμός σας λήγει στις 31 Ιουλίου και εσείς επιλέξετε να τον εξοφλήσετε μέχρι και την συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε θα έχετε πίστωση στον επόμενο λογαριασμό σας. Αυτή η πίστωση αποτελεί μια μορφή επιβράβευσης για την συνεπή σας στάση απέναντι στον πάροχο και στο συμβόλαιο που έχετε υπογράψει από κοινού. Ένα τέτοιο κίνητρο ίσως σας ωθήσει να προχωρήσετε και με την αλλαγή ονόματος ΔΕΗ που θα σας προσφέρει ένα συμφέρον πλαίσιο τιμολόγησης γενικότερα. 

Στα διαδικαστικά, η ΔΕΗ επιβραβεύει τους καταναλωτές με 5% έκπτωση εάν έχουν τακτοποιήσει έγκαιρα τους λογαριασμούς τους (τόσο τον έναντι όσο και τον εκκαθαριστικό). Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η έκπτωση υπολογίζεται με βάση τις χρεώσεις προμήθειας και δεν σχετίζεται με επιπρόσθετες χρεώσεις. Επίσης, δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε άλλη έκπτωση ενέργειας. Σε περίπτωση που έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές στον πάροχό σας και έχετε προβεί σε διακανονισμό, και πάλι μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτή τη μείωση στον λογαριασμό σας. Μοναδικό προαπαιτούμενο είναι να μην έχετε μείνει πίσω στις οικονομικές σας υποχρεώσεις, δηλαδή θα πρέπει να έχετε αποδείξει την πιστοληπτική σας ικανότητα. 

Εάν ανήκετε ήδη σε προνομιακά τιμολόγια (για παράδειγμα στο κοινωνικό τιμολόγιο), τότε όπως είναι λογικό δεν επωφελείστε από την έκπτωση στο λογαριασμό σας. Αυτό συμβαίνει γιατί ήδη τιμολογείστε με χαμηλότερες τιμές. Την ίδια στιγμή, κάτι ανάλογο ισχύει και για τις επιχειρήσεις, μιας και η συνέπεια αφορά στους οικιακούς καταναλωτές και μόνο. Για τα επαγγελματικά τιμολόγια, εφαρμόζονται άλλου είδους διευκολύνσεις, προσφορές και εκπτώσεις. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα ως προς το τι σας συμφέρει και να αποφασίσετε για το συμβόλαιο της ηλεκτρικής σας ενέργειας, αφού συγκεντρώσετε όλα τα στοιχεία που ανταποκρίνονται στη δική σας παροχή. 

Ποιες άλλες εκπτώσεις μπορείτε να εκμεταλλευτείτε με την αλλαγή ΔΕΗ;

Το φθηνότερο ρεύμα είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικό και είναι απολύτως λογικό ο καθένας να ενημερώνεται για τις πλέον συμφέρουσες προσφορές. Πέρα από την έκπτωση συνέπειας από παρόχους όπως η ΔΕΗ, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες για να εκμεταλλευτείτε. Για παράδειγμα, με την ενεργοποίηση της πάγιας εντολής στον συγκεκριμένο πάροχο κερδίζετε επιπλέον 2% έκπτωση στον λογαριασμό σας. Επίσης, μπορείτε να ορίσετε μηνιαίο λογαριασμό για να έχετε καλύτερο έλεγχο και πιο οικονομικές χρεώσεις. Είναι δε ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζετε πως αυτές οι εκπτώσεις δεν αποκλείουν η μία την άλλη. Αντιθέτως, μπορούν να συνδυαστούν για να έχετε το μέγιστο δυνατό κέρδος. 

Σαφώς και θα πρέπει να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά σε κάθε σας επιλογή ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα και τον πάροχο που σας καλύπτει περισσότερο. Ενδεχομένως η αλλαγή ΔΕΗ να είναι ευεργετική για εσάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δεδομένο χωρίς την αντίστοιχη έρευνα αγοράς. Ελέγξτε την τιμή της κιλοβατώρας, την ύπαρξη παγίου και τις «κρυφές χρεώσεις», τα προνόμια αλλά και τις επιβαρύνσεις που πιθανόν να μη γνωρίζετε καν πως υπάρχουν. Αναλύοντας όλα αυτά τα στοιχεία, είναι σίγουρο πως θα ανακαλύψετε την καλύτερη πρόταση για εσάς. 

Πρέπει να κάνω κάποια διαδικασία για να επωφεληθώ από τη συνέπειά μου;

Εφόσον ανήκετε στους δικαιούχους της έκπτωσης, αυτή θα πιστωθεί στο λογαριασμό σας αυτόματα και χωρίς να πρέπει πρώτα να κάνετε κάτι για να την ενεργοποιήσετε. Πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, η οποία τίθεται σε εφαρμογή με γνώμονα την έγκαιρη ή μη εξόφληση του εκάστοτε λογαριασμού της παροχής σας. Έχετε κατά νου ότι εάν παραλείψετε μια πληρωμή, η έκπτωση σταματά να ισχύει. Με το που επανέλθετε όμως στην έγκαιρη εξόφληση των οικονομικών σας υποχρεώσεων προς τον πάροχο, τίθεται και πάλι σε ισχύ. Είναι λοιπόν μια δυναμική προσφορά, η οποία κινητοποιεί τους καταναλωτές με έμπρακτες επιβραβεύσεις. 

Γιατί οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στις εκπτώσεις των παρόχων;

Μια από τις πιο εύλογες απορίες που μπορεί να έχει κάποιος σε σχέση με το φθηνότερο ρεύμα είναι γιατί δεν εφαρμόζονται οι τυχόν εκπτώσεις (όπως η έκπτωση συνέπειας, λόγου χάριν) στο σύνολο του εκδιδόμενου λογαριασμού. Η διαφοροποίηση που παρατηρείται σχετίζεται με την ύπαρξη ρυθμιζόμενων χρεώσεων και το γεγονός ότι οι εν λόγω χρεώσεις ρυθμίζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον κρατικό μηχανισμό. Συνεπώς, δεν επηρεάζονται καθόλου από την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί και εφαρμόζει ο πάροχος. Είναι ενιαίες χρεώσεις και ως τέτοιες δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρέμβουν οι πάροχοι και να τις τροποποιήσουν. Γι’ αυτό και τις αφήνουν ως έχουν, «παίζοντας» με τις χρεώσεις για τις οποίες είναι πλήρως και απολύτως υπεύθυνοι! 

Αξίζει να διεκδικείτε φθηνότερο ρεύμα κάθε φορά;

Αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να είναι ρητορικής φύσεως και μόνο, καθώς ακόμη και η μικρότερη έκπτωση οδηγεί σε οικονομικό όφελος για εσάς ως καταναλωτές. Η αγορά στηρίζεται στην ισορροπία ανάμεσα στο χαμηλό κόστος και το αξιόλογο προϊόν, άλλωστε. Μη διστάσετε λοιπόν να διεκδικήσετε φθηνότερο ρεύμα άμεσα, είτε μέσα από την αλλαγή ΔΕΗ ή μέσω άλλων καναλιών που εξασφαλίζουν το καλύτερο πρόγραμμα για εσάς. Όμως φροντίστε παράλληλα να απολαμβάνετε υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Προγραμματίστε τις πληρωμές σας και μην αφήνετε τους λογαριασμούς σας να λήξουν (όπου φυσικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό), οργανώστε το ημερολόγιό σας κατάλληλα για πιο έξυπνη διαχείριση και κερδίστε χαμηλότερες χρεώσεις, καθώς και προνόμια για τις ίδιες ακριβώς κιλοβατώρες.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.