Διαφορα

Κορωνοϊός-σχολεία: Επιστροφή με μάσκα και χωρίς self test

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η εισήγηση της  Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Χωρίς self test, αλλά με μάσκα αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θα εστιάσει στη χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς εντός των σχολικών αιθουσών.

Τα πρώτα μηνύματα που στέλνουν ειδικοί επιστήμονες και υγειονομικές αρχές είναι ότι οι υποχρεωτικοί για την παρακολούθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας τακτικοί έλεγχοι με self tests –εκτός απροόπτου– δεν θα επιστρέψουν εφέτος. Στον αντίποδα, εκτιμάται ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει, με πολλούς να τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας τουλάχιστον στους εσωτερικούς χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οπως ανέφερε στην "Καθημερινή" ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, "η μάσκα είναι ένα μέτρο αποτελεσματικό, χωρίς κόστος, και τα παιδιά έχουν συνηθίσει να τη χρησιμοποιούν". 

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα έχει αποτέλεσμα και έναντι της διάδοσης του ιού της γρίπης, ο οποίος με βάση τα δεδομένα από το Νότιο Ημισφαίριο αναμένεται εφέτος να έχει έντονη «παρουσία». Σε περίπτωση που επιλεγεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και όχι απλώς η σύσταση για χρήση μάσκας, τότε αυτή θα μπορούσε να ισχύσει από τον Οκτώβριο.

Ο κ. Παρασκευής επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία, η διάδοση του κορωνοϊού εντός του σχολικού περιβάλλοντος συνήθως παρατηρείται από τον Οκτώβριο και μετά. Επιπλέον, μόλις τώρα η χώρα «βγαίνει» από το κύμα των παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλοί νόσησαν και άρα διατηρούν ακόμα υψηλά επίπεδα ανοσίας έναντι της COVID-19.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.