Διαφορα

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ενημερωτικό σημείωμα με αφορμή την 8η Μαρτίου.

Η 8η Μαρτίου αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο, μια ημέρα τιμής για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους σε ολόκληρη την υφήλιο. Η Ισότητα των Φύλων, ταυτίζεται με το συνεχή αγώνα για την ανθρώπινη ισότητα. Τόσο η θέση της γυναίκας στην ιστορία, όσο και οι αγώνες της για την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης αποτελούν πηγή υπερηφάνειας και δύναμης. Με αυτές τις σκέψεις, η ημέρα της γυναίκας, πέρα από τη συμβολική αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο της θεμελιώδους σημασίας της αρχής της ισότητας των φύλων, αποτελεί ημέρα απολογισμού των σημαντικών βημάτων που έχουν συντελεστεί σε παγκόσμια κλίμακα έως σήμερα, στην κατεύθυνση αυτή. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ΤΟ 1977, ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ή Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών.

Η ισότητα των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως έμφυλης ταυτότητας ενώ θα έπρεπε να είναι σήμερα αυτονόητη και παρά την αποτύπωση της σε νομικά κείμενα, έρχεται δυστυχώς αντιμέτωπη με μια δύσκολη πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η θέση ισχύος ανδρών – γυναικών, χωλαίνει εις βάρος των γυναικών. Θλιβερή απόδειξη, οι αυξανόμενοι αριθμοί γυναικοκτονιών. Η αναπαραγωγή των έμφυλων στερεοτύπων, των προκαταλήψεων, του ρατσιστικού λόγου, της ρητορικής μίσους, με θλιβερή κατάληξη στη δολοφονία γυναίκας ή ατόμου υπαγόμενου στην LGBTQ+ κοινότητα, επειδή γεννήθηκε γυναίκα ή επειδή εκφράζεται ως γυναίκα, είναι η πραγματικότητα με χαρακτηριστικά εξουσίας που πρέπει να αμφισβητηθεί και να εξαλειφθεί.  

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Δείκτη Ισότητας των Φύλων του EIGE (European Institute for Gender Equality – EIGE - Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων) για το 2022 (με στοιχεία από το έτος 2020), που παρέχει ερευνητικά δεδομένα για την αξιολόγηση της κατάκτησης της ισότητας των φύλων στις χώρες της ΕΕ, το ποσοστό για το σύνολο των χωρών ανέρχεται στο 68,8%, ενώ στη χώρα μας, αντιστοιχεί ποσοστό 53,4%.

Αρωγό στην προσπάθεια ανάδειξης και αντιμετώπισης των έμφυλων ανισοτήτων και στήριξης των γυναικών στη χώρα μας, αποτελεί το Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), στο οποίο ανήκει το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης (ΚΕΘΙ).

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να παρέχει τις υπηρεσίες του και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες που υφίστανται οποιοδήποτε είδος ή μορφή βίας/παραβιαστικής μεταχείρισης και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του (εξειδικευμένη πληροφόρηση, εργασιακή συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη), οι οποίες καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Στο εν λόγω κέντρο μπορεί να απευθυνθεί κάθε ενδιαφερόμενος/-νη προκειμένου να λάβει εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα ισότητας.

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Τρίπολης

Διεύθυνση: Ιωάννη Παπαδημητρίου - Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς, Ισόγειο 22131 Τρίπολη

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00

Τηλέφωνο: 2710 241814

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.womensos.gr, www.isotita.gr, www.kethi.gr 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.