Διαφορα

Δωρεά δύο πίνακες ζωγραφικής στην πρυτανεία του ΠΑ.ΠΕΛ.

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Του καλλιτέχνη Αθανάσιου Σπηλιόπουλου.

Δύο έργα ζωγραφικής του σημαντικού καλλιτέχνη Αθανάσιου Σπηλιόπουλου κοσμούν πλέον την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετά από δωρεά της κόρης του κας Αικατερίνης Σπηλιοπούλου. 

Το Πανεπιστήμιο αποδέχθηκε τη δωρεά των πινάκων με ιδιαίτερη θέρμη και ευγνωμοσύνη. Στα έργα του διακρίνουμε τα έντονα χρώματα και το προκλητικό παιχνίδι των όγκων και των γραμμών.

Ο καλλιτέχνης σημείωνε για τη δουλειά του: "Στην εποχή μας, η γλώσσα των σχημάτων και των υλικών έγινε σαφέστερη, απέκτησε οντότητα και φορτισμένη από το σώμα του χρόνου, έδωσε στα υλικά μεγαλύτερη ανεξαρτησία και δύναμη για να μιλήσουν και να εκφραστούν ουσιαστικότερα, ώστε να πουν την αληθινή ιστορία τους και να την συσχετίσουν προς μια νέα δημιουργική κατεύθυνση της σύγχρονης τέχνης. Η προσπάθειά μου αυτή επιδιώκει να θέσει τους όρους του ανεξάρτητου στοχασμού, ζητώντας από όλο και περισσότερους ανθρώπους νέα θέση αντίστασης στους σιωπηλούς και αυστηρούς αισθητικούς κανόνες επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι νόμοι της τέχνης είναι σχεδόν πάντοτε και νόμοι της ζωής».

Η ζωή του καλλιτέχνη: Ο Αθανάσιος Σπηλιόπουλος γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα. Η καταγωγή του ήταν από τα Λαγκάδια Αρκαδίας. Σπούδασε Οικονομικά στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε, γραφικές τέχνες στο Camberwell School of Arts and Crafts και σχέδιο στο London College of Printing στο Λονδίνο. Το 1972 πήρε το πτυχίο του από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Εργάστηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο για τριάντα χρόνια και αποχώρησε με το βαθμό του Γενικού Διευθυντή. Δίδαξε για 25 χρόνια στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας όπως επίσης στις σχολές ΧΕΝ, ΟΜΗΡΟΣ και στα ΤΕΙ. Διετέλεσε καθηγητής του μεταπτυχιακού κέντρου Δημοσιολογικών Σπουδών και Ερευνών. Το μεράκι του για τις γραφικές τέχνες τον οδήγησε στην συγγραφή 16 βιβλίων. Έκανε 8 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία και Αγγλία. Οι πίνακες του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Νότια Αφρική, στο Βέλγιο, στην Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.