Διαφορα

"Καμπανάκι" για νέα πανδημία: Πώς η γρίπη των πτηνών μπορεί να περάσει στον άνθρωπο

Φωτογραφία: Αρχείου arcadia938

Ανησυχία για ανεξέλεγκτη εξάπλωση

Στην εξάπλωση της γρίπης των πτηνών και στα θηλαστικά και στο καίριο ερώτημα, κατά πόσο αυτή η εξέλιξη χτυπάει καμπανάκι για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, οδηγώντας σε μια νέα πανδημία αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σημείωσε πως από τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει εξαπλωθεί περισσότερο από άλλες χρονιές. «Έχουν απομονώσει τον ιό και από πολλά ζώα τα οποία δεν είναι πτηνά, δηλαδή και από θηλαστικά. Και γίνεται μια συζήτηση εκτεταμένη στην επιστημονική κοινότητα για το αν αυτό μας χτυπάει το καμπανάκι, για το εάν έχει σημεία προσαρμογής στον άνθρωπο και ότι μπορεί να αρχίσει να εξαπλώνεται και στους ανθρώπους. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στους ανθρώπους είναι σποραδικά, δεν έχει δείξει σοβαρά σημεία ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι είναι ένα κλικ παραπάνω στον άνθρωπο φέτος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε σχετικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Περισσότερα ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.