Διαφορα

"Έφτασαν στην Τρίπολη ν' αναβιώσουν ατιμωτικό έθιμο"

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Σε ανάρτησή του, ο κ. Γιώργος Πραχαλιάς, ιστορικός ερευνητής και πρώην ειδικός σύμβουλος του Δήμου Τρίπολης, "αποδομεί" πλήρως το έθιμο του "πετάγματος της Σαρακοστής"

Ως γνωστόν, το έθιμο "ανεβίωσε" κατά τον εορτασμό του φετινού Πάσχα στο Δήμο Τρίπολης. Ο κ. Πραχαλιάς, σαφέστατα, υπονοεί πως η "αναβίωση" αυτή ήταν "προϊόν" της δραστηριότητας των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, καθώς, όπως αναφέρει, πρόκειται γι' "ατιμωτικό έθιμο για τους σκλαβωμένους ραγιάδες" που ονομαζόταν "Άρνηση της Πίστης".

Όλα αυτά, σε μια ανάρτηση όπου ο κ. Πραχαλιάς σχολιάζει την τοποθέτηση του μέχρι πρότινος επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της γείτονος χώρας, κ. Χακάν Φιντάν, στη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών.

Παρακάτω, η ανάρτηση του κ. Πραχαλιά:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αν υπάρχει κάποιος που σέβομαι στην Τουρκία είναι ο Χακάν Φιντάν, ο επί 13 χρόνια επικεφαλής των  Μυστικών Υπηρεσιών και πλέον νέος Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν. 

Τελευταία φορά που βρήκα απέναντι το μηχανισμό του Χακάν Φιντάν, ήταν στα διακοσάχρονα της Τρίπολης για την επανάσταση του 1821. Έδρασε αθόρυβα και τα κατάφερε τόσο καλά, που φέτος το Πάσχα έφτασαν στην Τρίπολη να αναβιώσουν «εν χορδαίς και οργάνοις» το ατιμωτικό για τους σκλαβωμένους ραγιάδες έθιμο της «Άρνησης της Πίστης» που τους είχε επιβληθεί μετά τα Ορλωφικά το 1770, πετώντας τα πήλινα αγγεία της Σαρακοστής από τα μπαλκόνια της πόλης πριν ζητήσουν από τον Οθωμανό Πασά της Τριπολιτσάς την άδεια να γιορτάσουν την Κυριακή του Πάσχα…

Έχω μεγάλη αγωνία να δω μετά τις εκλογές το νέο Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών αλλά και τους τομεάρχες Εξωτερικών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν, πιστεύω ότι τα πολιτικά στελέχη σχεδόν όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να σταθούν απέναντι στο νέο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

ΥΓ: Η Ελλάδα έχει υπηρεσιακά στελέχη που μπορούν να σταθούν ισάξια στο ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών. Ένα από τα στελέχη αυτά είναι ο Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Μπίκας. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.