Διαφορα

Ο Γιώργος Κουλουράς σε ημερίδα στη Βουλή των Ελλήνων

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

O Αρκάς πολιτικός επιστήμονας εκπροσώπησε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο του κύκλου «Ειδικά Αφιερώματα», διοργάνωσε ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Γεωργίου - Αλέξανδρου Μαγκάκη.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων (αίθουσα της Γερουσίας) την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

Τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού στην ημερίδα εκπροσώπησε ο Αρκάς, πολιτικός επιστήμονας, πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, Γιώργος Κουλουράς.

O Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922-2011) ήταν καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και Πολιτικός. 

Μετείχε και διακρίθηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Μετά την απελευθέρωση, άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα ενώ δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας ως επισκέπτης καθηγητής και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση και φυλακίστηκε.

Αποφυλακίστηκε το 1972 και διέφυγε στη Χαϊδελβέργη, όπου δίδαξε στο πανεπιστήμιο παράλληλα με τον αντιδικτατορικό αγώνα. Το 1974, επέστρεψε στην Ελλάδα και μετείχε στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ως μέλος των «Νέων Δυνάμεων» που κατόπιν, στις εκλογές, συνετάχθησαν με την Ένωση Κέντρου. Το 1980, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

Το 1982 ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ενώ το 1996, ανέλαβε πρόεδρος της "Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης", που είχε ιδρυθεί το 1974, από όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις.

Εκ του Οργανισμού

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.