Διαφορα

Οι 12.000 επιχειρήσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας

Φωτογραφία: αρχείου unsplash

Πρόκειται γι' αυτές που δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών τους μηχανών με τα POS.

Τη μορφή επικοινωνίας και μηνύματος-ερώτησης αναμένεται να έχει το πρώτο email, που -πιθανότατα- θα λάβουν πολύ σύντομα περίπου 12.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν κάνει το παραμικρό για τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, αλλά ούτε καν μπήκαν στον κόπο να δηλώσουν ραντεβού με τεχνικό εντός Απριλίου για να αποφύγουν το πρόστιμο.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως περισσότερες από 255.000 επιχειρήσεις είτε ολοκλήρωσαν (145.000) τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, είτε έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό (110.000) έως το τέλος Απριλίου, κάνοντας μάλιστα τη σχετική απαιτούμενη ανάρτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ .

Απομένει, όμως, ένα ποσοστό περίπου 10% ή περίπου 30.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν κάνει το παραμικρό. Εξ αυτών, το ΥΠΕΘΟ εκτιμά πως περίπου 20.000 είναι εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες εκ του νόμου έχουν περιθώριο διασύνδεσης έως την προηγουμένη ημέρα της έναρξης λειτουργίας τους και περίπου 10.000-12.000 οι οποίες είναι στη γκρίζα ζώνη. Κανένας, αυτή την ώρα δεν γνωρίζει για αυτές τις τελευταίες, για ποιο λόγο δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση διασύνδεσης.

Το πρώτο βήμα που θα κάνει από σήμερα η ΑΑΔΕ είναι να ρωτήσει αυτές τις επιχειρήσεις, γιατί δεν έχουν κάνει τίποτα. Όπως ανέφερε και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως στην περίπτωση όπου οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αναφέρουν ουσιαστικούς λόγους ανωτέρας βίας, θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια.

Στην αντίθετη περίπτωση απλώς θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, 10.000-20.000 ευρώ ανάλογα με το εάν τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά στοιχεία. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε περισσότερα

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.