Διαφορα

Με επιτυχία η εκδρομή του ΣΑΟΟ στα παλιά υδραγωγεία της Τριπολιτσάς

Φωτογραφία: Δελτίου Τύπου

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων επισημαίνει την ανάγκη άμεσης συντήρησης σε ορισμένα μνημεία της περιοχής. 

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] πραγματοποίησε επίσκεψη – ξενάγηση στα παλιά υδραγωγεία της Τριπολιτσάς στη θέση ‘’ Μάννα του Νερού’’.

Οι πεζοπόροι διέσχισαν ένα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο στο οποίο υπάρχουν μνημεία ξεχωριστής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Επισκεφτήκαμε τα δύο υδραγωγεία και τα δίκτυα [σούγελα] που σώζονται στη περιοχή. Έγινε εκτενής αναφορά στο οθωμανικό και μετεπαναστατικό παρελθόν τους και τονίστηκε ότι το υδραγωγείο της ‘’Μάννας του Νερού’’ είναι ακόμη σε λειτουργία και υδροδοτεί και σήμερα την πόλη.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Φιλικών και, δια μέσου του Μαηθανασάκου, έφτασε στα κατάλοιπα της δεξαμενής καθίζησης στη θέση ‘’Σμιγμένα Νερά’’. Στη συνέχεια, βαδίζοντας πάνω στο οθωμανικό υδραγωγείο, φθάσαμε στην πηγή. Στη διαδρομή συναντήσαμε το εντυπωσιακό τρίτοξο ενετικό υδατογέφυρο και το τούρκικο μονότοξο γεφύρι. Περπατήσαμε στην κοιλάδα, όπου το υδραγωγείο είναι υπόγειο και καταλήξαμε στο φρεάτιο από όπου ελεγχόταν στο παρελθόν η ροή του νερού.

Η δεξαμενή, έργο του 1880 περίπου, και τα παλιότερα γέφυρα, χαρακτηρισμένα διατηρητέα μνημεία, έχουν ανάγκη άμεσης συντήρησης ώστε να μην καταρρεύσουν πλήρως! Eίναι υποχρέωση της πόλης να διατηρήσει αυτή την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της. Η ΔΕΥΑΤ οφείλει να καθαρίσει τον χώρο από όπου ξεκινά το υπέργειο υδραγωγείο και να τοποθετήσει βρύση στην ποτίστρια για να δροσίζονται οι περιπατητές και να ξεδιψούν τα άγρια ζώα.

Επίσης, πρέπει να σφραγιστεί το φρεάτιο στην αρχή της κοιλάδας, να καθαριστεί από τις πέτρες το ανοιχτό φρεάτιο στην πηγή και να τοποθετηθεί προστατευτική σχάρα προς αποφυγή εισόδου σε αυτό αγρίων ζώων, που θα μολύνουν το νερό. Αναγκαίο είναι, εξάλλου, να τοποθετηθούν πινακίδες θέσης με ιστορικά και τεχνικά στοιχεία, καθώς και ταμπελάκια σηματοδότησης της πορείας.

Ο ΣΑΟΟ είναι στη διάθεση των αρμοδίων [Δήμου Τρίπολης, ΔΕΥΑΤ, Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας] για παροχή πληροφοριών και εθελοντικής εργασίας.

(Δ.Τ.) 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.